У јеку рата у Украјини, Владимир Путин нашао је времена да проговори и о темама који се не тичу само политичких, већ и спортских борилишта..

Наиме, велики лидер је именовао је три омиљена фудбалера свих времена, за које сматра да су највећи у историји!

На прво место према руском листу Тас, Путин је одабрао легендарног голмана бившег Совјетског Савеза и Динама из Москве Лава Јашина. Сасвим логично још једном је показао локал-патриозам и у први план ставио свог сународника, за кога се мора признати да је заиста био мајстор свог заната. 

Јашина, који је добио надимак „Црни паук“, многи сматрају за најбољег голмана у историји фудбала и једини је голман који је икада освојио Златну лопту.

Провео је целу своју 20-годишњу играчку каријеру у Динаму из Москве, освојивши пет титула совјетске лиге и три совјетска купа током овог периода.

За своју земљу, био је део тима који је освојио прво Европско првенство у Француској 1960. године, као и златну олимпијску медаљу на играма 1956. у Мелбурну, Аустралија.

На другом месту на његовој листи, нашао се ко други, до велики Дијего Армандо Марадона, један од најбунтовнијих фудбалера који су икада ходали травнатим површинама и велики опозиционар западних режима. 

Легендарни Аргентинац често је у прошлости коментарисао и теме које немају везе са спортом, па је у том маниру и наставио.

Дијего Марадона својевремено је изјавио да је Доналд Трамп као лик из цртаног филма, док је за Владимира Путина истакао да је феномен.

– За мене је он лик из цртаног филма, ако говоримо о политици. Сваки пут када га видим на телевизији променим канал. Заборавите на Русију, Кину и Северну Кореју. Америка више није шериф. Пронаћи ћемо пушку како би парирали оној коју Американци имају – рекао је Марадона који је имао само речи хвале за председника Русије Владимира Путина.

– Мислим да после Ига Чавеса и Фидела Кастра Путин заједно са Данијелом Ортегом и Евом Моралесом представљају врхунске политичаре. Путин је човек који може да донесе мир многима. Он је феномен.

Треће место према скромном мишљењу Владимира Путина заузела је фудбалска икона из Бразила, велики Пеле. 

Занимљиво и да је Пеле путем свог званичног Инстаграм профила послао поруку Путину, уочи меча баража за Светско првенство између Украјине и Шкотске, почетком јуна месеца ове године.

– Украјина покушава да заборави, макар на 90 минута, трагедију која је захватила њихову земљу. Борити се за место на Светском првенству је већ сам по себи тежак задатак – написао је легендарни бразилски фудбалер.

Маестрални Бразилац се срео са Путином током Купа конфедерација 2017. године у Русији.

– Зауставите инвазију. Нема апсолутно никаквог оправдања за ово континуирано насиље. У прошлости смо се срели, размењивали осмехе и руковали, али тада нисам могао да замислим да ћемо једног дана бити на супротним странама. Моћ да зауставите овај сукоб је у вашим рукама. У истим оним које сам држао на нашем последњем сусрету у Москви 2017. године – рекао је Пеле.

Путин је упркос свему још једном показао величину и уврстио човека који га је критиковао на листу највећих који су икада ходали травантим површинама…

Оставите Коментар