Украјина може бити примљена у НАТО само да би се терао инат Русији, без обзира на спремност САД да преговара о безбедносним гаранцијама, тврди руски пуковник у пензији Виктор Баранец.

– Ако желе да провоцирају, онда ће, наравно, увући Украјину у НАТО и, наравно, силом, нападом, нећемо решити овај проблем. Али Русија ће политички ударити Сједињене Државе, и то из најнеочекиванијег правца за Јенкије. Имамо прилику. Kао у партији шаха – ако смо под притиском на једном боку, одговорићемо на другом. Врховни командант Русије (председник Владимир Путин) је пре неколико дана током конференције за новинаре добро прошетао америчким континентом од граница САД са Kанадом до граница са Мексиком. Ово је тако нежан наговештај већ разрађеног плана. Чим Украјина буде примљена у НАТО, ми мирно, без непотребне буке, идемо у Венецуелу, Kубу и Никарагву. Можете, у принципу, додати и Мексико. Ми стварамо сопствени војни блок и то је све – САД добијају брзи мат у три потеза – тврди Баранец.

Додао је да би једног дана шеф Пентагона могао да пробуди председника САД Џоа Бајдена усред ноћи и панично извести: ,,Они су већ овде.”

– Ту ће се завршити ширење НАТО-а у Европи – рекао је Виктор Баранец у емисји “60 минута” на ТВ Русија 1.

Подсећамо, председник Русије Владимир Путин на редовној годишњој конференцији за новинаре одговорио је на питање “да ли ће Русија напасти Украјину”.

– Наша дејства неће зависити од тока преговора, већ од безусловног осигуравања безбедности Русије. Јасно смо ставили до знања да је ширење НАТО-а на исток неприхватљиво. Сједињене Америчке Државе стоје са ракетама на прагу наше куће. Зар је претеран захтев да се поред нас не постављају ударни системи? Kако би реаговали Американци да на границу са Kанадом или Мексиком поставимо ракете? – питао је Путин.

Оставите Коментар