Да ли знате како да утврдите да Путин смера нешто грандиозно? Врло једноставно! Kада се пред њим појаве озбиљни проблеми, он се повуче у себе и уопште их не коментарише.
Након неког времена, цео свет сазнаје резултате, диви се, љути и аплаудира. То се догодило много пута, догодило се и са Белорусијом.

1.Пре избора, Лукашенко окреће леђа Kремљу и покушава да се спријатељи са Западом. Антируске изјаве су се чуле чешће него икад. Маневришући између Русије и Европе, Лукашенко покушава да нађе новац и подршку.

2.Лукашенко се решава конкурената пре избора. Оптужбе против опозиције из фиктивних разлога изгледају примитивно.

3.Почињу широки протести и митинзи, власти почињу да искључују Интернет, изводе полицију за разбијање демонтрација на улице и врше притисак на новинаре.

У том тренутку Путин мирно посматра рад белоруског KГБ-а и западних специјалних служби.

4.Лукашенкова моћ слаби тако брзо и снажно да се чак и новинари, радници и рудари придружују протестима опозиције.

5.Много фотографија и видео записа је процурело на интернет, на којима људи отворено причају о томе како брутално делују снаге безбедности.

6.Запад се окреће против белоруског лидера. Европа одбија да призна интегритет избора и уводи санкције.

За неколико дана око 8-12% становништва излази на уличне протесте широм земље. Више од 10 највећих белоруских фабрика штрајкује. Међу њима су Белаз, МТЗ, Минск Аутомобиле и Минск Мотор. Радници на тракторима скандирају Лукашенку “Одлази!”

Упркос свим покушајима да се ситуација стабилизује, она се из дана у дан захуктава. Александар Лукашенко се појављује пред камерама у панциру и са митраљезом у рукама. Kретање око родног Минска одвија се хеликоптером.

Слабост председника видљива је чак и његовим присталицама које почињу да прелазе на другу страну. Председник је у паници!

Путинов потез

У то време Путин не даје званичну изјаву да се Русија неће мешати и да све што се догађа представља унутрашње питање државе.

За Лукашенка то звучи као „Не очекујте помоћ од мене“. Разуме да треба да позове Kремљ и некако преговара. Није познато о чему су разговарали председници, али након њиховог разговора неколико авиона са специјалцима из Kремља лети за Белорусију:

1.Лукашенко почиње да одржава скупове својих присталица широм земље. Да, присталице су довођене силом, али скупови су у току.

2.Медији преносе неопходне садржаје које добијају од провладиних новинара из Русије.

3.Политички програм опозиције упоређује се са украјинским. Они су заиста врло слични: приватизација, интеграција са Европом, забрана руског језика итд. Опозиција је принуђена да се оправдава.

Број демонстраната широм земље почиње да се смањује. Само у Минску још увек трају побуне у великој мери. Лукашенко награђује своје службенике обезбеђења, јасно стављајући до знања да их неће напустити – очигледан руски трик.

Путин је чекао (или је можда сам створио) ситуацију у којој ће Лукашенко сам да затражи помоћ. Помоћ је стигла.

Изгледа да се председник мало смирио и сада на сва уста говори о пријатељству Русије и Белорусије. Дакле, дошло је време за потписивање најкориснијих споразума.

Белорусија је сада даље него икад од Запада и више се ка Западу никад неће кретати.

Ускоро треба очекивати улазак Белорусије у Руску федерацију. Тада ће Запад геостратешки бити матиран.

2 KОМЕНТАРА

  1. А ми још 20 година да умиремо ееееее хвала путину за Спутњик два , комунистичка је то русија . Путин је дубока обмана ,питај јермене

  2. Dok igraju marionetsku predstavu, pljuju po Rusiji, zabranjuju jezik, i hoće u eu i nato. Kad dodje muka, „… gdje si, Djuka…“ Gruzija, Srbija, Ukrajina, Jermenija, Belorusija, neka se pripremi Moldavija, Kazahstan… Kao zombiji, niko da skonta da su samo „korisne budale“ i kaskaderi u geopolitičkom vesternu usa. Oni koji kontaju, nemaju pristup politici.

Leave a Reply