Предсједник Руске Федерације Владимир Путин одликовао је Орденом дружбе владику бањалучког Јефрема. Орден је уручио амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.

Овом свечаном чину присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, те градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов изјавио је вечерас да Његово преосвештевство епископ бањалучки Јефрем гради мостове пријатељства и братске љубави између вјерника у Русији и Републици Српској, што Москва сматра каменом темељцем руско-српског духовног јединства.

– Изузетна ми је част и велико задовољство да Вам у име предсједника Руске Федерације уручим високу државну награду – Орден дружбе за велики допринос јачању пријатељства и сарадње између народа Русије и БиХ, као и за очување руско-српског духовног јединства – рекао је Калабухов.

Калабухов је истакао да је симболика да се у марту ове године навршава 30 година од успостављања ове награде у Русији и 60 година од како је епископ Јефрем постао искушеник у манастиру Српске православне цркве.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем захвалио је руском предсједнику Владимиру Путину што му је додијелио Орден дружбе, оцијенивши да су духовне и националне везе руског и српског народа јаке и нераскидиве.

– Предсједник Путин је очигледно посредно или непосредно оцијенио моје мале заслуге вриједне пажње и одликовања, што прихватам са захвалношћу. Хвала велики човјече, надо свих мирољубивих народа. Хвала вам за све што чините великом руском народу и цијелом човјечанству – рекао је епископ Јефрем.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем дуго година предано ради на заједничким везама српског и руског народа.

Орден дружбе је установљен указом предсједника Руске Федерације 1994. године.

До сада су награђивани како страни, тако и држављани Русије – за посебне заслуге у јачању мира, пријатељства, сарадње и узајамног разумијевања међу народима.

Награђивани су и за зближавање и узајамно богаћење култура.

Оставите Коментар