Званична Варшава покушава да оптужи СССР да је заједно са Немачком кривац за отпочињање Другог светског рата. Да изједначи Стаљина са Хитлером и да Совјетски Савез означи као сукривца за крах и комадање Пољске на почетку тог рата.

Не само зато, Министарство одбране Русије објавило је низ досад тајних докумената из фондова Централног војног архива РФ. Нагласивши да то чини примарно „у част 75-годишњице ослобађања Варшаве од немачко-фашистичких освајача“.

А главни град Пољске је 17. јануара 1945. ослободила Црвена армија.

Документа су доступна на званичном сајту Министарства одбране РФ, а сведоче, поред осталог, да је пољска Армија Крајова, која је била повезана са владом те земље у емиграцији у Лондону, уништила Украјинце и Јевреје који су остали у Варшави, а заробљавала и узимала за таоце совјетске официре који су успели да се спасу од Немаца.

Армија Крајона је изводила диверзантске акције у позадини Црвене армије на територијама Пољске, Белорусије и Литваније током последњих годину и по рата.

Пре два дана је немачки европосланик Манфред Вебер, којег је Ангела Меркел првобитно планирала да постави на чело Европске комисије, оптужио Владимира Путина да настоји да „прекроји историју“ (Другог светског рата). А Сандра Калниете је Стаљина назвала „Хитлеровим савезником“.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је тим поводом упозорио да неке европске земље покушавају да анулирају одлуке Нирнбершког трибунала.

Још даље је отишао Путин и најавио пројекат који неће бити важан само за Русију:

„Дужни смо да заштитимо истину о Победи (у Другом светском рату/Великом Отаџбинском рату). јер, шта ћемо причати својој деци ако се лаж – попут заразе – рашири по целом свету?! Драском лагању, покушајима да се прекроји историја морамо супротставити факте. Русија ће зато створити највећи и најпотпунији комплекс архивских докумената, филмских и фото-материјала о Другом светском рату. Биће доступан и нашим грађанима и целом свету. Овај задатак је обавеза Русије као земље-победнице и наша одговорност пред будућим покољењима“.

Оставите Коментар