Џиновска ракета “Ангара А-5”, дугачка скоро 65 метара и тешка 761 тону, са собом је у космос однела војне сателите.

Русија с председником Владимиром Путином на челу наставила је са освајањем свемира након што је лансирана највећа ракета још од распада Совјетског Савеза пре пуних 30 година! У питању је ракета “Ангара А-5”, дугачка скоро 65 метара и тешка чак 761 тону, која је лансирана за космодрома Плестсек на северу Русије.

Kорупција и промашаји
Ракета “Ангара” је добила име по сибирској реци која извире из Бајкалског језера. Верује се да су овом ракетом у космос послати војни сателити, а како истиче Дејли мејл, лансирање је извршено у јеку тензија око Украјине.

Експерти предвиђају да би управо свемир могао да буде нови фронт где ће се одлучивати о победнику будућих војних сукоба. Лансирање је извршено и након што су руски званичници упоредили НАТО с Вермахтом, армијом нацистичке Немачке из Другог светског рата. У Москви сматрају да криза око Украјине може да се упореди с кубанском ракетном кризом из 1962, када је свет био на ивици нуклеарног рата. Руски свемирски програм заслужује поштовање. Први сателит је лансиран још давне 1957. године, а првог човека у свемир Русија је послала 1961. Међутим, након распада СССР 1991. године овај програм је остао у запећку услед раширене корупције и технолошких промашаја. Руски председник Путин је раније најавио да ће лансирање ракета “Ангара” оживети руску свемирску индустрију и смањити њену зависност од бивших совјетских република. Русија већ деценијама лансирања изводи с космодрома Бајконур у Kазахстану. – Све припремне операције, као и само лансирање, протекли су без проблема – саопштило је министарство одбране.

Уништење сателита
Русија је недавно демонстрирала своју моћ у космосу уништивши помоћу ракете један од својих сателита који је био на висини од око 600 километара од површине Земље.

Овај потез је изазвао жестоке осуде САД и њених западних савезника, који су протестовали јер је експлозија оставила више од 1.500 остатака који прете осталим сателитима. Процена стратега у Москви била је, како преноси портал Фореигн полицy, да се САД и Kини, главним такмацима за милитаризацију свемира, покаже способност за реаговање и уништење сателита. Уз то, Русија је показала и способност да се одбрани у случају потребе.

Оставите Коментар