Открио мало познате детаље

Запад је планирао да спроведе југословенски сценарио у Русији. Распад је требало да започне у Чеченији, али то нисмо дозволили. Тамошњи сепаратизам био ми је највећи изазов током првог мандата, изјавио је руски лидер.

Русија је могла да се распадне исто као Југославија, али сам то спречио, рекао је председник Владимир Путин у документарцу о њему названом “Путин”. Он је у филму, емитованом у недељу на телевизији Русија 1, открио да је распад могао да почне у Чеченији, која је била највећи изазов за њега након што је 2000. први пут изабран за председника Русије.

Преживео атентат
У филму, који је направио некадашњи новинар, а сада шеф Путинове изборне кампање Андреј Kондрашов, руски председник испричао је да му је током првог мандата био најтежи задатак да се избори с чеченским сепаратизмом.

– Да је Запад имплементирао југословенски сценарио, жртве би биле много веће него током Чеченског рата. Избегли смо понављање СФРЈ сценарија углавном захваљујући проруским осећањима међу грађанима Чеченије – рекао је Путин.

Руски лидер је подсетио на речи тадашњег лидера Чеченије Ахмета Kадирова:

– Чеченија може да се развија једино као део Русије.

То је потврдио и син Ахмета Kадирова Рамзан, који је сада на челу Чеченије, а који се такође појављује у документарцу. Kако је истакао, Путин је тај који је спасао Русију.

– Да Путин 2000. није постао председник, изгубили бисмо Русију. Они који су распарчали Совјетски Савез били су спремни да униште и Русију – рекао је Kадиров.

Он је открио и да је на Путина у Чеченији изведен атентат, који није био успешан. То се догодило у новогодишњој ноћи, 31. децембра 1999, након што је Борис Јељцин изненада поднео оставку, а на месту председника заменио га је Путин. То вече је тада само привремени председник летео у чеченски град Гудермес да би честитао руским трупама које су се тамо бориле и да би присуствовао одликовању војника.

– То су била ужасна времена. Путинов хеликоптер се нашао под паљбом. Званично објашњење је било да летелица није могла да слети због лошег времена, али је истина да се заправо нашла под ватром – рекао је Kадиров.

И сам Путин је признао да је могао да страда већ првог дана на председничкој функцији.

– Претпоставио сам да је у питању новогодишњи ватромет, али ми је пилот рекао: “Kакав ватромет?! Нападнути смо” – испричао је Путин.

О том догађају говорио је и Игор Сечин, извршни директор “Росњефта”, а тада заменик шефа председничке администрације. Према његовим речима, Путиновом хеликоптеру је наређено да слети на другом месту и обезбеђен му је друмски транспорт, упркос томе што су скоро сви путеви били минирани.

– На повратку је једна мина и експлодирала, али срећом нико није био повређен – испричао је Сечин и додао да је тада одлучено да се од јавности сакрије шта се заправо догодило.

Огромна подршка
Иначе, документарац “Путин” емитован је као предизборни пропагандни филм. Путин, којем предвиђају 69 одсто гласова на председничким изборима наредне недеље, одбио је да учествује у ТВ дебатама, а не прави чак ни предизборне митинге. Међутим, председник је свеприсутан у медијима, који скоро у целости покривају његово кретање, а телевизије су већ емитовале неколико документарних филмова о њему, укључујући и овај Kондрашовљев.