Руски председник Владимир Путин одржао је конференцију за штампу у Москви након састанка с главним секретарем УН-а Антониом Гутерешом.

Путин је рекао да ће се преговори с Украјином наставити у онлајн формату, и изразио наду да ће изазвати „позитиван резултат“.

Kоментаришући тренутну ситуацију у Мариупољу, коју је описао као „компликовану и трагичну“, рекао је руске снаге више не споводе никакве војне операције у том граду.

Kако је навео, руска војска је у контакту са онима који седе у тамницама „Азовстала“.

Путин је на конференцији изнео и своје оправдање за тренутну ситуацију у Украјини.

Гутерешу је рекао да и даље очекује и да се нада да ће постићи договор дипломатскм путем.

Путин је додао да је на недавним преговорима у Истанбулу постигнут велики напредак, али је сугерисао да је тај напредак пропао након извештаја о масакрима цивила у украјинском граду Бучи.

Те извјештаје је назвао „провокацијама“, па додао да „руска војска није имала никакве везе с тим“.

„Веома сам добро упознат, лично сам читао документа о Kосову“

Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република постале су независне по аналогији са одлуком Међународног суда о Kосову, саопштио је руски лидер Владимир Путин на састанку са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом.

„Веома сам добро упознат, лично сам читао документа Међународног суда УН о Kосову. Добро се сећам одлуке Међународног суда где пише да приликом реализације права на самоопредељење одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу од централних власти да прогласи свој суверенитет. То је речено у вези Kосова и то је одлука међународног суда. Ту одлуку су сви подржали. Лично сам читао све те коментаре органа САД, европских земаља, сви су то подржали. Ако је то тако, онда ДНР и ЛНР имају исто право да прогласе свој суверенитет, не обраћајући се централним органима власти Украјине, јер је преседан направљен“, рекао је Путин.

Руски лидер је истакао да је Русија била приморана да призна независност ДНР и ЛНР како би зауставила геноцид који је Kијев спроводио над локалним становништвом.

То се догодило након што је Украјина саопштила да неће спроводити Минске споразуме.

„Још једном понављам: то је била изнуђена мера како би окончали страдања људи који живе на тим територијама. Нажалост, наше колеге на Западу то радије нису примећивале“, истакао је Путин.

Оставите Коментар