Стране специјалне службе желе да повец́ају свој утицај на процесе који се дешавају у Русији, изјавио је председник Русије Владимир Путин на крају колегијума Федералне службе безбедности

– На све начине се тражи приступ подацима политичког, економског, технолошког карактера – рекао је Путин.

Он је нагласио важност рада контраобавештајне службе и потребу поуздане заштите информација значајних за Русију.

Путин је изјавио да „као и некад, а сада још више“, припадници страних служби желе да утичу на догађаје у Русији.

– Рад мора бити ефикасан, свакодневан и мора се градити на савременим методама – рекао је он.

Према речима председника, прошле године је била заустављена делатност 129 обавештајаца и 465 агената страних специјалних служби. Органи контраобавештајне службе, како претпоставља шеф државе, били су „офанзивни и делотворни“.

Путин је током обрац́ања високим званичницима ФСБ-а изјавио да се у близини руских граница шири војна инфраструктура НАТО-а, док одлука САД да изађу из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета погоршава оперативну ситуацију.

– Одлука Сједињених Држава да изађе из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета је директан корак ка ширењу читавог система договора у сфери међународне безбедности. То, несумњиво, мења оперативну ситуацију и, нажалост, не набоље – рекао је Путин.

– Зато чекам од сарадника централног апарата, територијалне управе и специјалних јединица ФСБ-а професионалне и усаглашене акције, спремност да се оперативно и делотворно реше постављени задаци – изјавио је он.

Блиски исток остаје база за терористе
Ситуација на Блиском истоку остаје комплексна, он служи као база за активности терористичких група, што се одражава и на Русију, изјавио је председник Русије.

– Ситуација на Блиском истоку и у другим регионима света остаје сложена. Зашто то говорим? Зато што се то одражава на нас, остајуц́и жариште насиља, нестабилности. То све служи као база за активности терористичких група, укључујуц́и, нажалост, и на територији Русије – рекао је Путин.