ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин саопштио је француском колеги Емануелу Макрону да је Москва отворена за разговоре са Кијевом, саопштио је Кремљ.

Путин је саопштио Макрону да је решење кризе у Украјини могуће само ако се безусловно узму у обзир легитимни интереси Русије у сфери безбедности који укључују:
– признање руског суверенитета над Кримом.
– демилитаризација и денацификација украјинске државе.
– осигурање неутралног статуса Украјине.

Разговор је потрајао сат и по. Из Јелисејске палате су поручили да је Макрон поновио захтев међународне заједнице да се прекине руска офанзива на Украјину и потврдио потребу за моменталним прекидом ватре.

– Током дугог телефонског разговора на иницијативу француске стране председник Русије Владимир Путин и председник Француске Емануел Макрон обавили су озбиљну и садржајану размену мишљења о свим аспектима ситуације око Украјине – наводи се у саопштењу.

Наводи се да је, тренутку када почињу разговори између руске и украјинске делегације, председник Француске затражио да се на терену поштују следеће три тачке: обустављање свих удара и напада на цивиле и места становања, очување целокупне цивилне инфраструктуре и обезбеђивање главних путева, посебно пута јужно од Кијева.

 – Председник Путин је потврдио спремност да се ангажује на ове три тачке – стоји између осталог у саопштењу Јелисеја.

Из француске председничке палате су такође поручили да је Макрон позвао на поштовање међународног хуманитарног права и заштиту цивилног становништва, као и на достављање помоћи, у складу са резолуцијом Француске у Савету безбедности Уједињених нација.

– Председник Републике је предложио руском председнику да остану у контакту наредних дана како би се спречило погоршање ситуације.  Председник Путин је дао сагласност – саопштио је Јелисеј.

Такође је истакнуто да се Макрон јуче чуо са украјинским председником Зеленским у више наврата.

– Још једном је похвалио осећај одговорности украјинског председника у перспективи преговора који почињу и поред тога је Украјина на удару Русије – истакли су у Јелисејској палати и додали да је Макрон известио Зеленског о садржају разговора с Путином.

Оставите Коментар