Москва тежи да повећа круг пријатеља земаља ОКБА-а, рекао је Владимир Путин на самиту организације у Бишкеку.

Председник је подсетио и да је Русија прошле године одобрила пакет докумената који отварају могућност давања статуса посматрача или партнера ОДКБ-а.

„Након што сви чланови организације ратификују те документе, можемо започети садржајни дијалог са државама које исказују интерес и спремност за успостављање блиских контаката“, додао је председник, преносе РИА Новости.

Фото: ria.ru

Седницом председава председник Киргизије Соронбај Женбеков. Поред председника Путина, учествују премијер Јерменије Никол Пашињан, председник Белорусије Александар Лукашенко, председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев и председник Таџикистана Емомали Рахмон.

На дневном реду су питања јачања Таџикистанско-авганистанске границе, интеракција са УН-ом на спровођењу глобалне стратегије за борбу против тероризма и координација спољнополитичких активности држава чланица ОДКБ-а и других.

Учесници ће такође разговарати о развоју војног потенцијала организације, побољшању механизама за сузбијање изазова и претњи, укључујући област безбедности информација, и прослави 75. годишњице Победе над фашизмом.

Србија има статус посматрача.

Оставите Коментар