Руски ласерски системи „Пересвет“, који су се појавили у опреми оружаних снага Русије 2017. године, започели су експерименталну борбену дужност.

Велик део информација о том суперсистему је и даље војна тајна, али се тврди да је Русија престигла своје конкуренте у подручју ласерског оружја. За „Пересвет“ кажу да је способан да „уништи циљеве у секунди“, а сада је ушао у борбену употребу, пише Дејли мејл.

Лист наводи како је у среду на друштвеним мрежама Министарство обране Русије објавило видео на којем се систем може видети у акцији. На снимку се види како “Пересвет” напушта хангар и потом се даљински активира.

Иако медији имају мало информација о томе колико је моћан овај комплекс, Дејли мејл пише да се слични системи у многим другим земљама користе за обарање авиона и пројектила и да онемогућавају рад њихове електронике на удаљености од неколико километара.

– Можемо много да разговарамо о ласерском оружју. Филмови о њему су давно направљени и написане су књиге научне фантастике. Сви знају за ово оружје, али чињеница да су ти системи почели да улазе у војну службу данас је стварност- рекао је Јуриј Борисов, заменик премијера Русије за војно-индустријски комплекс.

Опремање руских оружаних снага са овим ласерским системима је покренуто 2017. године, као део програма државног наоружања, али је већина информација тајна.

Најављујући “Пересвет”, председник Русије Владимир Путин је приметио само да има разлога за веровање да ће Русија, захваљујући овим системима, на овом подручју бити корак испред својих конкурената.

– Не желим да улазим у детаље у овом делу. Још није време. Али, стручњаци ће схватити да постојање таквих борбених ситема умножава и вишеструко шири могућности Русије у подручју осигурања наше безбедности – истакао је руски председник.

Британски лист на крају примећује да су ласерски системи недавно завршили тестирања и да су сада спремни за употребу.