Скопље постаје ново руско упориште на Балкану, а Кремљ најозбиљније рачуна на то да ће Македонија постати нова Република Српска.

Ово тврди амерички аналитичар Јануш Бугајски, који каже да ће после изгубљеног референдума о уласку у НАТО пакт Русија потпуно ставити Македонију под своју контролу. Према његовим речима, ако из Брисела буде блокиран македонски пут ка Западу, Москва ће уложити додатну енергију да удаљи Скопље од ЕУ и НАТО, баш као што је учинила у РС и БиХ, у којој су јуче одржани избори.

Запад затвара врата

Бугајски, који у САД важи за шиптарског лобисту, каже да је ниска излазност на референдуму у Македонији довела у питање споразум са Грчком, али и улазак у НАТО и ЕУ.

– Скопље је ново руско упориште на Балкану. Кремљ рачуна на то да ће Македонија постати нова Република Српска. Ако буде блокиран македонски пут ка западним институцијама, националне тензије ће порасти… Кремљ ће уложити додатну енергију да угрози крхка демократска достигнућа на Западном Балкану, а ЕУ и НАТО ће бити све даљи – рекао је Бугајски за подгоричку „Побједу“, додајући да у случају да споразум Македоније и Грчке не буде подржан прети „етничка радикализација“.

– Македонија ће постати све изложенија регионалној нестабилности и мешању Москве. Једини излаз за Заева може бити позивање на ванредне изборе у новембру, иако то представља ризичан предлог с обзиром на то да су националисти охрабрени бојкотом референдума. Национализам и сепаратизам учиниће државу веома подложном утицајима Русије. Москва у Македонији види своје упориште за борбу против НАТО пакта… – подвлачи Бугајски.

Коментаришући ове наводе, пензионисани потпуковник КОС Љубан Каран каже да је просто невероватно за шта све у последње време НАТО оптужује Русију.

– После свега, ни ова најновија бесмислена оптужба ме нимало не изненађује. Резултат македонског референдума јесте велико изненађење за Запад, јер је он рачунао да је посао у Македонији већ увелико завршен… Сада планирају да потпуно игноришу вољу македонског народа, чиме газе елементарна правила демократије. За то им је потребно јако оправдање. Тако ће измишљени руски утицај и руска опасност по НАТО пакт бити довољно јак повод за ново дисциплиновање Македонаца које сигурно предстоји. Велико је питање да ли ће Македонци успети да се отргну из западног загрљаја у који нису ушли својом вољом – упозорава Каран.

Стоилковић: Бедни покушај подвале

Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба, каже да Бугајском, као шиптарском лобисти, не смета мешање албанских званичника у унутрашње ствари Македоније и трансформација ове државе у двонационалну и подељену земљу на основу Тиранске платформе.

– Американци изгубљену битку покушавају сада да преусмере на Србију, која се држала поприлично уздржано. Оно што је можда истинито у овом покушају бедне подвале јесте чињеница да је Србија најдиректније заслужна за формирање македонске државе, јер Македонаца нема нигде другде осим тамо где је била такозвана „српска окупација“… – наглашава Стоилковић.

Амери су бесни

Стевица Деђански, шеф Центра за развој међународне сарадње, каже да је Вашингтон незадовољан, јер упркос огромном притиску није успео да убеди Македонце да изађу на референдум.

– Американци траже кривца за неуспели референдум у било коме другом, али не у себи. Оно што су покушали да ураде македонски народ није подржао, па сада оптужују Русију за сопствени неуспех. Да Руси имају толики утицај, као што они тврде, у Македонији вероватно никад не би ни дошле на власт прозападне снаге. Русија се није мешала у изборе, већ су Македонци видели да тај пут није добар. Запад је дао јавну подршку референдуму и уложио велика средства, али је изгубио и сада покушава да прекроји вољу грађана – закључује Деђански.

К. ВАСКОВИЋ – М. ДОБРОМИРОВИЋ