Владимир Путин поручио је Русима да ће доћи време када ће именовати свог могућег наследника у Kремљу, али је истакао да ће коначно о томе одлучити бирачи.

Шездесетосмогодишњи Путин на власти је, као председник или премијер, од почетка миленијума. Тренутни Путинов мандат завршава се 2024., а његове изјаве помно се прате због могућих назнака о томе планира ли да продужи своју владавину.

Прошле године Русија је променила Устав, а променом је Путину омогућено да буде председник у још два шестогодишња мандата, односно потенцијално до 2036. Парламентарни избори се одржавају у септембру ове године, а власти су забраниле организације затвореног критичара Kремља Алексеја Наваљног.

„Доћи ће време када ћу, надам се, моћи да кажем да та и та особа заслужује, по мом мишљењу, да буде лидер тако предивне земље попут Русије, наше домовине“, казао је Путин одговарајући на руској државној телевизији на питања грађана.

„Британци су уласком на нашу територију хтели да тестирају наш војни одговор“

Британски разарач, за који Москва тврди да је илегално ушао у њено територијално море близу Kрима раније овог месеца, учинио је то како би се детаљно тестирало на који ће начин реаговати руске снаге, казао је Путин.

Русија тврди да је британски разарач ХМС Дифендер (Дефендер) ушао у руско територијално море, али Велика Британија и већина земаља сматрају да је реч о украјинској територији, пошто се инцидент догодио близу Рта Фиолент на полуострву Kрим, који је Русија анектирала 2014. Лондон наводи да је разарач путовао међународно признатим коридором на путу из Украјине према Грузији и негира да је дошло до сучељавања са руским снагама. Русија пак тврди да су њене снаге испуцале хице упозорења према ХМС Дифендеру.

„То је, наравно, била провокација. Било је јасно да је разарач ушао тражећи првенствено војне циљеве. Покушавао је да искористи извиђачки авион да би открио како ће наше снаге да зауставе такве провокације, да би видео шта ће се догодити на нашој страни, како ствари функционишу и где се шта налази“, казао је Путин. Руски председник види и политичку компоненту инцидента који се догодио недуго након сусрета Путина са америчким председником Бајденом у Женеви.

„Састанак у Женеви се управо одржао. Дакле, зашто је та провокација била потребна, који је био циљ? Kако би се нагласило да ти људи не поштују избор Kримљана да се придруже Руској Федерацији“, казао је. Истовремено је умањио озбиљност могућих последица инцидента.

„Чак и да смо потопили британски разарач близу Kрима, мало је вероватно да би свет био на ивици трећег светског рата“, закључио је Путин.

Оставите Коментар