Руски лидер Владимир Путин најавио је да ће заменити долар са евром у трговинској размени са ЕУ, што ће додатно ослабити америчку валуту. Повод су санкције које је Вашингтон увео Москви.

Руски председник Владимир Путин руши долар. Руско министарство финансија најавило је да ускоро планира да замени долар са евром у трговинској размени са Европском унијом због америчких санкција Москви. Стручњаци сматрају да би то потпуно урушило вредност америчке валуте, која је већ изузетно ослабљена.

Профитираће и ЕУ

Нове мере обелоданио је заменик руског министра финансија Владимир Кољчев. Он је навео да би Русија профитирала ако са долара пређе на евро.

– Најбоља ствар коју можемо да учинимо за домаћу економију јесте да под хитно пређемо са долара на евро у трговини са ЕУ. У то спада размена робе, али и енергије – рекао је Кољчев.

Он је додао да би, поред Русије, добит имали и њени европски партнери.

– Ово ће, са једне стране, ојачати позицију евра као резервне светске валуте, а са друге стране би осигурало безбедност за размену са нашим партнерима у случају да САД одлуче да направе неке непромишљене потезе. То им не би био први пут, јер су већ направили бројне гафове на међународном тржишту – навео је заменик министра.

Кољчев је истакао да би прелазак на евро био једноставан јер је та валута јака, а тиме би додатно добила на снази.

– Компаније које су под америчким санкцијама већ имају проблеме са трговином. Преласком на евро те потешкоће би нестале – објаснио је руски званичник.

Идеју око преласка са долара на евро први је покренуо Андреј Костин, председник Управног одбора ВТБ-а, друге највеће банке у Русији. Он је додао да би требало ојачати и позицију рубље у сарадњи са страним партнерима, а предлог је одмах наишао на подршку руског лидера Владимира Путина. Он је навео да би дедоларизација руске економије била паметна.

– Вашингтон је направио колосалну стратешку грешку кад је уздрмао долар својом непромишљеном политиком према свету. Тој валути вредност опада из недеље у недељу, што може бити кобно. Русија ће се на све начине дистанцирати од америчке валуте како бисмо били што независнији од САД – поручио је Путин.

Огроман јавни дуг

Он је у мају ове године навео да Русија више не може да верује финансијском систему којим доминира долар.

– Америка једнострано поставља санкције и крши правила Светске трговинске организације. Монопол долара је опасан по цео свет – навео је Путин.

Економски експерти наводе да ће мере Русије додатно срозати вредност долара, која је опала за 54,7 одсто у односу на евро. Разлог за вртоглави пад долара је то што се амерички јавни дуг последњих година повећао са шест трилиона (хиљада милијарди) долара на 21,6 трилиона. Стручњаци спекулишу да је могуће да САД дозвољавају пад вредности долара како би лакше отплатиле толики дуг.

Кинези намећу јуан

Кина планира да искористи нестабилну ситуацију са доларом да би наметнула своју валуту јуан. Банкар из Пекинга Жоу Сјаочуан навео је да јуан има снагу да се наметне због великог раста кинеске економије.

– Јуан треба да замени долар јер је америчка валута слаба – казао је Сјаочуан.

Међутим, економисти сматрају да би Кини могао да шкоди пад вредности долара јер је та земља највећи инострани кредитор САД.