Недавни преговори Председника РФ Владимира Путина и Америке Џо Бајдена су очигледно зашли у слепу улицу и достигли критичну тачку у односима.

Као резултат, данас имамо без преседана догађај, апсолутно неуобичајен за Руску дипломатију, јер је Министарство Спољних Послова РФ  наступило у формату Министарства Одбране РФ и званично поставило „ултиматум“ Америци, у ком се тражи да Америка повуче све своје војне снаге са територија бившег СССР!

Ово је по мени, први ултиматум Москве од времена СССР. Први пут да је Москва са Западом почела разговарати са позиција силе!

Наиме, Русија (В.Путин) је захтевао у разговору са Бајденом да Америка потпише „гаранције“ са Русијом где ће бити поштовани интереси РФ, и тај договор у себи садржи „захтев“ да се Америка повуче са свих територија које су се „откинуле“ од бившег СССР! 

Путин захтева гаранције Запада о „не ширењу НАТО-а“ на територије где РФ означи своје интересе и црвене линије. У складу са тим, послао је цео списак концепцијских захтева, које Америка и Запад морају да размотре. За мене, а и добре познаваоце рада МСП РФ, изузетно је необично да се јавно објави документ са захтевима и отворено говори о њима, а то нам говори о промени стратегије РФ у односима са Западним „партнерима“.

Кроз те захтеве се може видети, да Русија тражи, да се НАТО „почисти“, не само из Украјине, већ и из Турске, Јапана па и Европе, тачније, на потребну даљину, која за Русију не представља опасност од америчких ударних система.

Тим захтевом, РФ тражи да Америка очисти целу територију Евроазије од ударних система!

Захтева се забрана коришћења тешких бомбардера и бојних бродова свих класа, ван националног ваздушног пространства и вода, одакле могу погађати циљеве на другој страни. 

Наравно, то значи да ће и Русија морати да поштује та правила а у пракси би то изгледало овако.. Америка ће захтевати од Русије да не инсталира тенковске дивизије у Мексику или локаторе у Канади…

Први пут је Русија јавно рекла које су њене стратешке и зоне национални интерес, односно ткз.“црвене линије“.  

Сви медији како на Западу тако и у Русији, говоре и анализирају захтев Русије, и на Западу можемо видети коментаре познатих политичара, који покушавају да прете Русији, говорећи, како је Путина требало зауставити „много пре“…

Дакле, медији су већ отпочели медијски рат и припремају народ на озбиљне глобалне промене и могуће сукобе.

Јасно је да Американци неће прихватити тај „ултиматум“ и директан сукоб највероватније није реалан, али, Русија је први пут кренула на овакав ултимативан начин да разговара са Америком и да није спремна на продубљивање сукоба, сигурно не би био објављен ултиматум и не би се водила озбиљна медијска и друштвена кампања. 

Међутим, сукоб је могућ и све иде ка томе, али не туђој територији, може бити иста Сирија а може Украјина или нека трећа држава.

Европски чиновници су овај ултиматум дочекали на „нож“, али се по њиховим наступима види страх и слабост, као и разумевање, да то више није Русија коју су могли да уцењују, понижавају и исмевају. На челу државе је моћан Председник а не пијаница.

Имајући у виду и недавне договоре Русије са Кином и Индијом, постаје јасно, да се стварају нови савези, који ће сигурно променити геополитичку ситуацију у свету и дефинитивно угасити Америчку хегемонију.

Драган Станојевић

Председник Покрета „РОД“.

Оставите Коментар