ВЛАДИМИР Путин учествује на састанку Међународног дискусионог клуба Валдај. „Валдај” се одржава од 24. до 27. октобра у Москви. Његова тема је „Свет после хегемоније: правда и безбедност за све“.

Путин се традиционално састаје са учесницима Валдаја од његовог оснивања 2004. године.
„Данас је главни догађај дана, који ће вероватно морати касније да се анализира, да се његов садржај проучи, прочита и поново прочита“, рекао је Дмитриј Песков, прес-секретар шефа државе.
16.50 – Путин је рекао да су покушаји Запада да све отера под један шаблон осуђени на пропаст. Он је истакао да је политика Запада хегемонистичка и погрешна.Руски председник је рекао у обраћању на Валдају да Русија себе не сматра противником Запада и да ће
дијалог русије са традиционалним западом бити допринос мултиполарном свету. Ово је једина шанса да обнове мултиполарност. Разне државе одбијају сад њихове захтеве, то је већ уобичајено, сада уопште нема стабилности у односима са Западом, када се потпишу документи они их одбију. Запад је другачији, али део је диктиран што Русија неће прихвати.
На месту западних елита, размишљао би о последицама покушаја очувања њене хегемоније.
16.45 – Путин је рекао и да је директна претња монополу Запада стварање алтернативног јавног модела, исправнијег, који ће се сигурно развијати. Он је додао и да традиционалне вредности нису фиксне, али су у сваком случају јединствене за сваки народ, не треба да се намећу, већ поштују.
Руски председни је рекао и да се Запад, губећи супериорност, претвара се у мањину, али њихова права треба безусловано поштовати.
16.41 – Путин је нагласио да се у Русији хиљадама година развија јединствена култура интеракције између религија, и да треба да поштујемо једни друге. Он је истакао и да нико никада неће моћи да диктира Русији какво друштво да гради.

16.39 – Путин је говорио и о признању Запада у финансирању државног удара у Украјини. Он је рекао да је то просто лудо

16.35 – Путин о положају запада и његовој демократији у односу на Русију: Немогуће је све свалити на „интриге“ Кремља.

16.32 – Путин: Свака алтернативна тачка гледишта се на западу проглашава субверзивном пропагандом и претњем демократије, свуда где виде „прсте“ Кремља Чак и у врхуну хладног рата, нико није морао да негри постојање културе и уметности својих противника.

16.30 – Нацисти су палили књиге, а сада на Западу забрањују Достојевског и Чајковског

16.28 – Руски председник тврди да његова култура треба да буде универзалана, барем се тако понашају.

16:26 – Путин: Нови центри светског поретка и Запад ће ипак морати да почну дијалог, боље пре него после.

16.24 – Председник Русије говорио је о Западу и истакао да тамо нема јединства. Он је такође истако да власти желе да живите без правила.

Да ли нам се ближи глобални конфликт

15.10 – Руски председник говориће на самиту института Валдај после упозорења да нам се ближи глобални конфликт.

Ово су главне теме Путина

15.03 – Велико занимање руских медија влада за обраћање руског председника. Посебно због тема о којима ће причати – Украјина, нуклеарно наоружање, безбедносне претње, сарадња са Кином.

Путин ће говорити на панелу московског тинк-тенка Валдај, на којем ће независни новинари и аналитичари из западних земаља моћи да му поставе питања.

Обраћање руског председника најављено је само дан након што је Путин видео-везом надгледао војну вежбу нуклеарног удара.

Песков: Читаће се поново и поново…

Портпарол Кремља Дмитриј Песков који је јуче говорио на панелу Валдаја, рекао је да је „реч о великом говору, а након њега уследиће дискусија.“

-То је главни догађај дана, који ће свакако касније морати да се анализира, да се његов садржај проучи, чита и поново чита – рекао је Песков новинарима.

Оставите Коментар