Обраћање руског председника Федералној скупштини започело је у подне по руском времену

Тачно у подне по руском времену (11 сати по средњоевропском) председник Русије Владимир Путин започео је обраћање Федералној скупштини – посланицима Државне думе и сенаторима Савета Федерације. Ово је било једно од најважнијих обрац́ања руског лидера до сада.

Председник Русије прокоментарисао је горућа питања, како у земљи, тако и у свету.

  • Потребан је нови систем безбедности. Земље нуклеарне петорке сносе посебну одговорности – приметио је Путин и позвао да се организује састанак сталних чланица СБ УН.

Он је рекао и да се Русија труди да помогне решењу конфликта у Сирији, дијалога у Либији, те да је одиграла улогу у помирењу страна у Kарабаху.

  • Русија обнавља војну технику, укључујући нуклеарно оружје. Авангард и Пересвет су већ у наоружању, ускоро ће стићи Сармат, подсетио је Путин. Војска ће добити и ракете Kинжал, Kалибар, Циркон, а наставља се рад на Буревеснику и Посејдону – прецизирао је Путин.
  • Можемо мислити шта год о Јануковичу и Мадури, Лукашенку, али пракса организовања државних удара и политичка убиства су превише, прешли су све границе. Истовремено, сви су навикли на праксу нелегалних санкција у економији. Сада слична праска прераста у нешто опасније. Имам у виду покушај да се у Белорусији организује преврат и убиство председника земље.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

По мишљењу Путина, Запад није размишљао о Белорусији и Украјини кад се тамо догађао мајдан. Истовремено постоји навика да се у свакој прилици хватају за Русију.

  • То као да је нека врста спорта – приметио је Путин. Организатори било каквих провокација против Русије зажалиће као што никад нису, поручио је Путин.

Русија има стрпљења и професионализма за било које узвратне мере, рекао је председник и упозорио све земље да не прелазе црвене линије у односима с Русијом.

„Русија има своје интересе које ће бранити у оквиру међународног права“

  • Ако се неко буде подизао високомерни и егоистични тон према Русији, она ће имати чиме да одговори – рекао је председник.

Русија ће усмерити у научне сврхе више од трилион рубаља

Руски председник је изнео и низ мера подршке образовном систему. Веома је важно да омладини као оријентир служе победе предака, рекао је Путин. Најавио је да ће на универзитетима бити отворено још 45.000 буџетских места и најавио да ће бар 100 високошколских институција добити грантове за отварање студентских технопаркова.

Опасност од нових пандемија

Рсуки председник је рекао је да у случају нових болести, Русија мора да буде спремна да у року од 4 дана да развије системе за тестирање и да користи вакцине домаће производње.

Путин позива народ да се вакцинише

Очување народа Русије је наш највиши приоритет. Стратегија је да се постигне стабилан раст броја становништва, рекао је руски председник и истакао значај вакцинације како би се развио колективни имунитет. Решење тог задатка зависи само од нас.

Технологије нових генерација

Путин је истакао да би Русија у многим областима, како у здравству, али и образовању, требало да користи системе нових технологија.

Помоћ за породице са децом

Породице са децом школског узраста добиће по 10.000 рубаља за свако дете, наложио је Путин.

Kако је рекао, пандемија је нанела удар благостању људи и то је изазов за све земље света. Најважније је обезбедити раст реалних прихода грађана Русије и остварити напредак у борби против сиромаштва.

Председница Савета Федерације Валентина Матвијенко очекује да руски лидер формулише нови систем координата и данашњи говор је назвала „обраћањем новог доба“ – најважнијим политичким и друштвеним догађајем у овој години.

Догађај се одржава у централној изложбеној сали „Мањеж“. Kако је саопштено, акредитовано је око 450 представника медија. Сви сенатори, посланици, новинари морали су три пута да ураде ПЦР тест како би могли данас да буду ту. Поређења ради, прошле године било је акредитовано 885 новинара.

Оставите Коментар