Русија је и пре доласка Доналда Трампа на место америчког председника била увучена у унутрашње америчке политичке расправе, изјавио је председник Русије Владимир Путин, говорећи на пленарној седници „Руске енергетске недеље“.

„Увучени смо у унутрашњу политичку расправу у Сједињеним Америчким Државама и пре него што сам се упознао са председником Трампом“, рекао је руски председник.

Он је истакао да Русија није учинила ниједан деструктиван корак према Сједињенима Америчким Државама.

Одговарајући на питање о оптужбама Русије за мешање у изборне процесе у другим земљама, руски председник је рекао да Русија „има довољно својих проблема“.

„Бавимо се решавањем унутрашњих проблема и пре свега смо усмерени на то“, додао је он.

Руски председник је изразио наду да ће се односи између Москве и Вашингтона нормализовати. Он је истакао да се нада да ће здрав разум и кључни интереси Сједињених Америчких Држава одиграти своју улогу и да ће се односи Русије и Сједињених Америчких Држава вратити у нормалу.

„Али истина је да тога још нема“, рекао је Путин.

„Такође видимо да се став председника (Доналда) Трампа према Русији не мења. Он жели да обнови те односе. Ми то поздрављамо и користићемо сваку прилику за реализацију тих планова“, навео је руски председник.

На питање новинара да ли Русија планира да се меша у америчке изборе 2020. године, Путин је у шали одговорио:

„Рећи ћу вам у поверењу — да, обавезно ћемо то урадити, како бисмо вас забавили тамо како треба. Само немојте то никоме да кажете. Важи?“, нашалио се председник Русије.

Енергетска сарадња

„Русија је отворена за конструктивну сарадњу са другим земљама у енергетском сектору“, изјавио је Путин.

„Русија позива на сарадњу. Отворени смо за конструктивно партнерство у енергетском сектору, у интересу наше заједничке, стабилне и предвидиве будућности“, нагласио је Путин.

Он је додао да Русија, чак и у условима незаконитих ограничења и нескрупулозних метода, показује одговоран приступ и поузданост на енергетском тржишту.

„Према речима стручњака, потрошња енергената у наредним годинама ће расти. Пре свега, у државама Азијско-пацифичког региона, као и на традиционалним тржиштима као што је Европа. И овде долазе до изражаја поузданост и предвидивост испорука“, рекао је руски лидер.

„Рад према општим транспарентним правилима, ослобођеним од нелојалне конкуренције у политичкој средини, када се под измишљеним изговорима уводе ограничења за активности енергетске компаније и њених партнера. Али чак и у овим условима ми показујемо одговоран пословни приступ, укључујући и у односима са нашим дугогодишњим партнерима у Европи“, закључио је Путин.

Оставите Коментар