Ако Вашингтон и НАТО одбију да пруже безбедносне гаранције Русији, војно-технички одговор Москве може бити најразличитији, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Одговор може бити најразличитији. То зависи од предлога које ће ми дати наши војни стручњаци“, одговорио је Путин у интервјуу телевизији „Русија 1“ какав би могао бити војно-технички одговор Русије ако је САД и НАТО „ни овај пут не чују“.

Истовремено, руски лидер је нагласио да ће Русија настојати да постигне правно обавезујући резултат у тим преговорима, а не да их оконча.
„Управо томе ћемо тежити“, напоменуо је Путин.

Руски председник је на годишњој конференцији за медије саопштио да је ширење НАТО-а на исток неприхватљиво, као и да даља дејства Русије неће зависити од тока преговора, већ од безусловног осигуравања безбедности Русије.

Подсетимо, Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.

Документи су предати Вашингтону и његовим савезницима. У једној од тачака нацрта предлаже се да НАТО пружи гаранције неширења Алијансе на територију Украјине. Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације. НАТО је потврдио да је добио предлоге, да ће их проучити али да ће при томе у обзир узети став Кијева.

Оставите Коментар