Владимир Путин донео одлуку да „спроведе одлучну акцију у наредних шест месеци“.

Кремљ жели да „спроведе одлучну акцију у наредних шест месеци“ како би повратио превласт у Украјини након низа неуспеха и успешних украјинских контраофанзива, објавио је Институт за проучавање рата у свом најновијем ажурирању.

Русија није успела да постигне већину својих главних циљева у Украјини од почетка инвазије прошлог фебруара. Руске снаге нису успеле да заузму Кијев у првим данима инвазије, као ни целу Луганску и Доњецку област. Украјинске снаге су ослободиле више више од 50% територије коју је Русија окупирала од фебруара, укључујући Херсон, једину регионалну престоницу коју је Русија успела да заузм“, навео је Институт.

Руска кампања да циља украјинску критичну инфраструктуру зими у настојању да деморалише Украјинце такође је била неуспешна. Упркос томе, Владимир Путин и званичници Кремља су поновили да нису одустали од својих циљева, пише ИСВ. Према ИСВ, иако Путин није променио своје циљеве, „појављују се докази да он мења фундаменталне аспекте руског приступа према рату“.

„Одлука Кремља да именује генерала Валерија Герасимова, бившег начелника руског Генералштаба, за команданта руских снага у Украјини сигнализира да Путин поново преузима контролу. Напори Русије да се припреми за одлучну стратешку акцију 2023. не искључују се међусобно са напорима Кремља да постави услове за продужени рат“, известио је ИСВ.

Оставите Коментар