ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин одржаће у среду састанак Савета безбедности Руске Федерације, који ће бити посвећен неутралисању претњи националној безбедности у сфери миграција и регулисању миграционих процеса, са извештајем заменика председника Савета безбедности Дмитрија Медведев.

Путин ће на седници Савета безбедности учествовати путем видео-конференције, саопштила је дан раније прес-служба Кремља.

О ЧЕМУ ЋЕ ГОВОРИТИ МЕДВЕДЕВ
У оквиру Савета безбедности, Медведев води међуресорну комисију за унапређење миграционе политике. Председнички декрет о оснивању објављен је 10. фебруара. Како се наводи у документу, комисија је ангажована на анализи стања миграционе ситуације у земљи, идентификацији унутрашњих и спољних претњи националној безбедности у сфери миграција, припремању предлога и препорука Савету безбедности.

Овај састанак Савета безбедности Медведев је најавио још у августу – на међуресорној комисији. Он је рекао да ће догађај покренути питања преопремања миграционих служби, које ће морати да се носе са озбиљним претњама „због тренутне ситуације“, али оне нису ажуриране 20 година.

На истом састанку интерресорне комисије, заменик председника Савета безбедности Руске Федерације је истакао да земља сада ради у области миграционе политике „у потпуно другачијим условима него пре неколико година“ и најавио припрему свеобухватног предлога закона који ће регулисати услове за улазак, излазак и боравак странаца.

ПОСЛЕДЊА ДВА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ
Путин је 2022. одржао састанке Савета безбедности Руске Федерације још два пута (не мешати са оперативним састанцима са сталним члановима Савета). Први се догодио 21. фебруара – три дана пре почетка специјалне операције у Украјини. Посвећен је признавању независности ЛНР и ДНР, које су потом, по резултатима референдума, постале део Русије.

На том састанку је и председник РФ говорио да је Русија учинила све да мирним путем реши сукобе са Украјином, али је Кијев извео „војно-казнене операције“ на територији ЛНР и ДНР. Истовремено, Путин је најавио претњу да ће, ако Украјина уђе у НАТО и одлучи да поврати Крим, Русија морати да се суочи са целим северноатлантским блоком.

На седници Савета безбедности у мају разматрана су питања повећања стабилности и безбедности функционисања информационе инфраструктуре државе. Путин је тада саопштио о сталном повећању броја сајбер напада, а са почетком специјалне војне операције у Украјини, изазови у овој области постали су још амбициознији. Такође, председник је тада најавио потписивање указа „О додатним мерама за обезбеђивање информационе безбедности Руске Федерације“, којим су, посебно, утврђене нове мере заштите индустријских критичних објеката.

Оставите Коментар