Учесници конференције о Либији договорили су план решавања кризе у Либији, саопштила је немачка канцеларка Ангела Меркел на крају конференције у Берлину.

Мировни план за Либију предвиђа:

1. Прекид ватре.

2. Формирање посматрачке комисије „пет плус пет“ (по пет представника из обе стране у сукобу), у оквиру које ће се расправљати о свим питањима у вези са примирјем

3. Да се уведе ембарго на испоруке оружја и да се прати његово поштовање.

4. Да се не пружа помоћ зараћеним странама у Либији.

5. Конфликт у Либији се може решити само политичким путем.

6. Реформу сектора безбедности — формирање јединствене војске и полиције под централном цивилном управом. Демобилизација и разоружање паравојних формација и њихова интеграција у легалне институције Либије.

7. Економске реформе, поштовање људских права.

8. Све етничке и политичке групе треба да имају приступ природним богатствима земље.

9. Недопустиви су напади на нафтну инфраструктуру у земљу.

За кршење споразума предвиђене су санкције

Меркелова је саопштила да је конференција дала важан допринос решавању конфликта у Либији. Она је додала да ће усвојени документ бити послат на одобрење у СБ УН и да ће постати део политичког процеса за решавање кризе у Либији.

Нешто раније је либијска телевизија „Ахрар“ јавила да је председник Владе националног јединства Фаиз Сараџ одбио било какав састанак са командантом Либијске националне армије Халифом Хафтаром.

Сараџ и Хафтар су били позвани у Берлин на захтев Русије

„Лидери зараћених страна су били позвани на међународну конференцији у Берлину на захтев Русије“, саопштио је вршилац дужности шефа дипломатије Русије Сергеј Лавров.

„На наше инсистирање је био проширен и круг учесника, и то са либијским суседима“, додао је он.

Он је позитивно оценио резултате конференције, али је признао да и даље постоје разлике у приступима између страна у сукобу.

Русија је од почетка учествовала у припреми самита.

Подсетимо — међународној конференцији, осим сукобљених страна, којe су представљали командант Либијске националне армије генерал Халифа Хафтар и председник Владе националног јединства Фајез Сараџ, учествовали су и председник Русије Владимир Путин, турски лидер Реџеп Тајип Ердоган, француски председник Емануел Макрон, председник Египта Абдел Фатах ел Сиси, амерички државни секретар Мајк Помпео и представници неколико других држава.

Оставите Коментар