Међународна заједница треба да изради одговор на појаву протекционизма, чији један од облика су једностране нелегалне санцкије, изјавио је председник Русије Владимир Путин, говорећи на церемонији отварања међународног форума „Један појас, један пут“ у Пекингу. Он је додао да је споразум Евроазијског економског савеза са Србијом у завршној фази.

„Важно је израдити ефикасан одговор на ризике фрагментације глобалног, економског, технолошког простора, на раст протекционизма, чија најопаснија форма која се често користи у овом тренутку су нелегитимна, једнострана ограничења, које се уводе заобилажењем СБ УН, или још горе, трговински ратови“, рекао је Путрин.

По његовим речима, међународна заједница само заједничким снагама може да се супротстави изазовима, као што су успоравање глобалног економског развоја, раскол нивоа благостања између различитих држава и технолошког заостајања.

„Више пута сам говорио и желим да поновим да те негативне тенденције стварају плодно тло за тероризам, екстремизам и незакониту миграцију, изазивају разбуктавање и појаву нових регионалних конфликата“, додао је он.

По мишљењу шефа руске државе, управо Евроазија треба да постане пример израде садржајне позитивне агенде за решавање поменутих и других проблема.

Путин је приметио да је Русија заинтересована за најтешњу сарадњу да свим евроазијским партнерима на бази принципа поштовања суверенитета, права и законитих интереса сваке државе.

„Управо на таквим принципима, заједно са нашим партнерима — Јерменијом, Белорусијом, Kазахстаном, Kиргизијом — градимо Евроазијски економски савез“, додао је руски предсендик.

Он је нагласио да је идеја председника Kине Си Ђинпинга о повезивању кинеске иницијативе „Један појас један пут“ са другим савезима у потпуности у складу са Евроазијским економским савезом.

„Евроазијски економски савез жели најширу сарадњу са свим заинтересованим државама и савезима, пре свих са Kином“, рекао је председник Русије.

Путин је скренуо пажњу да ће у наредним месецима ступити на снагу споразум о трговинско-економског сарадњи ЕАЕС и Kине.

По његовим речима, Евроазијски савез је усмерен на либерализацију економских веза и са другим партнерима.

„Већ смо потписали споразуме о слободној трговини с Вијетнамом, као и привремени споразум с Ираном који води успостављању слободне трговинске зоне. Слични документи са Сингапуром и Србијом у завршној су фази израде“, подсетио је он.

„Наравно, ми се залажемо за конструктивни и равноправни развој пословних веза и са Европским савезом — нашим старим и традиционалним партнерима“, наставио је председник.

„Никакве текуће несугласице не мигу да пониште нашу заједничку одговорност за будућност Европе и читаве Евроазије“, нагласио је он.

Leave a Reply