Гомилање трупа на граници са Украјином је лукава тактика Русије. Она не само да тестира стрпљење Европе, већ и процењује њену борбену способност и – ствара листу циљева у Европи у случају рата са ЕУ, истиче британски лист Дејли експрес.

Тензије су ескалирале у априлу када је Русија своју границу са Украјином преплавила војним снагама. Политички посматрачи и аналитичари предвидели су понављање 2014. године, када су трупе Владимира Путина упале и анектирале Kрим, оцењују Британци.

Од тада су тензије у региону попустиле, а данас је фокус на ублажавању избијања насиља између Израела и Палестине, пише Дејли експрес, али наводи изјаву професора Џулиана Линдлеј-Френча, међународно познатог стратешког аналитичара и саветника за одбрану, који тврди да Русија вероватно неће окончати своју војну активност.

Овај аналитичар недавно је био коаутор филма „Будући рат“ који истражује како Сједињене Државе и Европа могу да консолидују војне снаге суочене са све већим „претњама“ из земаља као што су Русија и Kина и како да унапреде методе управљања сукобима.

Професор Линдли-Френч рекао је да су Владимир Путин и његов шеф Генералштаба Валериј Герасимов далеко од намере да подстакну стварни сукоб, али да би током ове граничне кризе могли да стекну важно знање о могућностима Украјине, али и да одреди „циљеве“ у Европи за случај ескалације и проширења сукоба са Украјином.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Он је за Дејли експрес рекао:

„То је био одличан тест одбране Украјине за генерала Герасимова и Путина. Руси знају да су украјинске оружане снаге боље него што су биле 2014. године када су напустиле Kрим, делом и због борбене обуке западних земаља. На тај начин, током недавног распоређивања јаких снага код украјинске границе могли су да посматрају реакцију Украјине – где је и како реаговала.“

„Све ово Москва врло пажљиво надгледа, тако да ако Путин у неком тренутку одлучи да заиста појача контролу над Донбасом и нокаутира Украјинце, тачно ће знати где да нападне и како то да учини.

Упркос најави Владимира Путина да планира да повуче трупе са украјинске границе, војници и војна опрема остали су у региону до средине маја, закључује британски лист. Према професору Линдли-Френчу, Kремљ не жури да интервенише у сукобима између Јерменије и Азербејџана или Палестине и Израела. На граници са Украјином држи војску. Путин истовремено пажљиво бележи сваку реч или акцију НАТО-а и ЕУ. Ово му омогуц́ава да види од кога долази највећа опасност.

Британски лист закључује да Путин испитује европске државе, утврђује које су од њих војно најопасније и „ставља на папир“, док у исто време непосредно тестира спремност Украјине да одговори на ванредне ситуације.

Оставите Коментар