Добро финансиране стране групе користе мреже у земљи да би погоршале домаћу политичку ситуацију


Ванеса Kоган, директорка пројекта „Стичинг Џастис Инишатив“ (Stichting Justice Initiative), рекла је за британски „Гардијан“ да су је руске власти обавестиле о укидању дозволе за боравак. Она ће имати две недеље да напусти земљу у којој живи више од десет година. Kоганова, такође, има и двоје деце са руским држављанином.

„Иницијатива“ је невладина организација (НВО) која наводно пружа правну подршку Русима у случајевима када се уочи да им се крше људска права. Последњих година „Иницијатива“ је била мање отворена за финансирање, али су је 2010. и 2011. финансирали холандска влада и мађарски милијардер Џорџ Сорош преко његове групе за притисак Отвореног друштва, која је забрањена у Русији и проглашена „непожељном“.

Тензије са локалним лидерима
Kоганин рад претходно се фокусирао на регион Северног Kавказа, где је њена група представљала људе којима су власти наводно претиле. Њена активност на претежно муслиманском подручју довела је до тензија са локалним лидерима, попут Рамзана Kадирова, шефа Чеченске Републике.

Сада је заменик председника Руског савета безбедности Медведев, који је уједно био и руски премијер, рекао новинарима у четвртак да добро финансиране стране групе користе мреже у Русији да би „погоршале домаћу политичку ситуацију у одређеним регионима, укључујући руске непрофитне групе са којима се удружују“.

Измишљају да би дискредитовали
Медведев је додао да ове невладине организације „зависе од интернет медија и користе разне измишљене разлоге за размену догађаја из наше националне историје“. Назвао је ово „великом информативном кампањом која се спроводи ради дискредитације руководстава одређених делова територије и савезних ентитета“.

У новембру је Државна дума расправљала о новом закону који би проширио дефиницију страних агената, омогућавајући да се ознака односи не само на НВО и медијске организације, већ и на обичне грађане. Ово је урађено као реакција на чињеницу да су Сједињене Државе притвориле Марију Бутину, тврдећи да је била страни агент који је заступао Москву. Власти кажу да се инфилтрирала у конзервативне организације како би промовисала боље везе између Вашингтона и Kремља. Одлежала је пет месеци у затвору, од чега је део провела у самици, пре него што је депортована натраг у Русију.

Оставите Коментар