Руски председник Владимир Путин упозорио је јуче на крај „светске доминације Сједињених Држава због нагомиланих грешака“

Царства често мисле да могу чинити мале грешке јер су толико моћна. Али кад број тих грешака стално расте, он досегне ниво који је неодржив – рекао јеПутин на међународном форуму Валдај у Сочију.

Земља може добити осећај некажњивости за све што уради. То је последица монопола униполарног света. Срећом, тај монопол нестаје. Скоро је готов – додао је руски председник.

Он се такође похвалио руским „хиперсоничним“ оружаним системом, наводећи да ће бити најбољи у свету за неколико месеци. Такав систем омогућио би брзину кретања пројектила бар пет пута већу од брзине звука, или око 1,6 километара у секунди. САД тренутно немају заштиту од таквог система, указује ЦНБЦ.

Путин је истакао да ће руско нуклеарно оружје бити употребљено само као одмазда против удара непријатеља.

– Ми немамо концепт превентивног удара – рекао је Путин.

Агресор ће морати да схвати да је одмазда неизбежна, да ће бити уништен и да ћемо ми, као жртве агресије, као мученици, отићи у рај.

Руски председник је одбацио наводе да се кваре односи са Западом, те навео да Русија јача пријатељство са Азијом и Блиским истоком. Он је додао да амерички председник Доналд Трамп наставља да побољшава односе с Русијом.

– Боље је разговарати него бити попут паса и мачака и стално се борити међу собом – рекао је Путин, пренео је „Хафингтон пост“.

Он је такође указао да је Америка делимично одговорна за нестанак новинара Џамала Kашогија, јер је он живео у САД. Kашоги је последњи пут виђен 2. октобра како улази у Kонзулат Саудијске Арабије у Истанбулу. Путин је додао да тренутно нема разлога да “наштети” односима Русије и Саудијске Арабије.