Свако ко планира да нападне Србију и Републику Српску мора да зна да би тако напао и Русију и ушао у рат са њом!

Москва неће дозволити нову агресију на Србе и сви би требало да знају да Београд и Бањалука могу да рачунају на максималну политичку, али и конкретну војну подршку Руске Федерације! Овако дословце гласи порука коју је руски председник Владимир Владимирович Путин на састанку у Сочију пренео хрватској председници Kолинди Грабар Kитаровић.

Шефица хрватске државе имала је задатак да у име НАТО пакта, чија је Хрватска чланица, пренесе „забринутост“ западне војне алијансе због „убрзаног наоружавања Србије руским оружјем и опремом“. Путин је, како сазнајемо, више него одлучно одговорио да Москва чврсто стоји уз Србију, што је потврђено и на данашњој прослави ослобођења Београда, којој је присуствовао руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Нема дилеме

Путинова јасна порука није изненадила челнике НАТО пакта, али их је, тврде упућени, шокирао „досад најтврђи став“ руског лидера у вези са сарадњом Русије и Србије.

Јуриј Хачатуров, Генсек ОДKБ

Србија је један од најважнијих региона Евроазије. ОДKБ има добре намере и не меша се у унутрашње ствари држава, сем ако оне саме изразе такву жељу и ако немају довољно снаге да сами реше проблеме.

– Председник Путин је председници Хрватске ледено хладно, најозбиљније поручио да својим НАТО шефовима јасно каже да се не играју са Русијом. Рекао је да би у случају напада на Србе одговор био моменталан и немилосрдан. Западни званичници сад знају да нема више дилеме и да Путин принципијелно стоји уз Србе! Свесни су да ће се свако ко и помисли да угрози територију српских држава суочити с отвореним сукобом са Русијом. Kолинда је ову поруку руског лидера најозбиљније схватила – преноси утицајни западни дипломата који је инсистирао да му не објављујемо име.

Kоментаришући ове наводе, саговорници кажу да нимало нису изненађени Путиновом отвореном подршком нашој држави. Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић истиче да Руси традиционално имају своје интересе на Балкану.

Путинова порука је последица новог односа снага у свету, пре свега јачања Русије и српске политике независности и војне неутралности. Наша одлучност и принципијелност у томе довољни су Руској Федерацији да не дозволи некој трећој земљи да употреби било какву силу против Србије – подвлачи Јовановић.

Више нисмо лак плен

Аналитичар Мишел Зубеница сматра да је врло похвално то што је једна велика сила каква је Русија на нашој страни. – Важно је то што Русија говори да ће стати у одбрану Србије и Републике Српске ако буду нападнуте. Ово значи да више нисмо лак плен на међународној сцени. Да су Руси били овако јаки и да су се заштитнички понашали пре две деценије, вероватно не би дошло до етничког чишћења Срба у злочиначкој војној акцији „Олуја“ и НАТО агресији 1999. године – закључује Зубеница.