Москва намерава да наметнуту паузу у дијалогу између Београда и Приштине искористи да учврсти и српску и руску позицију ослањајући се на документ УН, оцена је аналитичара

Србија је од Русије добила још снажнији ветар у леђа пред вероватно круцијалну фазу процеса решавања питања Косова и Метохије.

Сусрет председника Александра Вучића и руског премијера Дмитрија Медведева у Минску и поруке чврсте подршке, пре свега у политичкој, економској и војној сфери, које је Москва послала Београду, али и свету, најављују намеру Владимира Путина да наметнуту паузу у дијалогу искористи да још одлучније ускочи у ову игру и инсистира на праву Србије које произилази из Резолуције 1244, оцењују саговорници Курира.

Медведев је Вучићу пренео да ће Русија подржавати Србију и да ће и у будућности играти веома значајну улогу у заштити територијалног интегритета и целовитости Србије. Њих двојица су разговарали о сарадњи у области економије, енергетике и војнотехничком унапређењу.

Јача Србија

Бивши дипломата Владислав Јовановић сматра да је снажна подршка Русије посебно важна Србији сада, у околностима када постоји политички вакуум у решавању проблема КиМ. Како објашњава за Курир, континуирано и све снажније инсистирање Русије на нашем праву, које проистиче из Резолуције 1244, знатно јача позицију Србије, јер интерес Москве и јесте да се више укључи у решавање глобалних питања.

– Русија нам даје моралну и политичку подршку и снагу да се одупремо покушајима да се дијалог о будућем решењу тражи на релацији Вашингтон – Приштина – Београд. Нове поруке које су разменили Медведев и Вучић наговештавају да ће улога Москве у овом процесу бити још значајнија, што нама свакако одговара и даје нам много већи простор за дисање – оцењује наш саговорник.

Детаљи тајна

Управо је тренутно тешка позиција Србије била једна од главних тема разговора Вучића с Медведевом. Председник Србије је рекао да је свом саговорнику указао на притиске с којима се суочава наша земља, на жељу многих да признамо независност Косово, а да Србија заузврат не добије ништа. Медведев је, према Вучићевим речима, рекао да ће Русија подржавати Србију, да ће бити с нама, истичући да међународни поредак не може да се мења или руши на начин на који је то до сада било чињено.

– Било је разговора и о неким конкретним детаљима, о чему не би говорио за јавност… – изјавио је Вучић.

Ненад Поповић
ШАНСА ЗА СРПСКЕ ИЗВОЗНИКЕ У РУСИЈУ

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић каже за Курир да је сусрет Вучића и Медведева додатно учврстио одличне политичке и економске односе Србије и Русије.

– Русија је наш највећи заштитник кад је реч о КиМ и Републике Српске, али и заштитник читавог српског народа у региону. Она је истовремено и један од најважнијих економских партнера Србије. Наша земља једина на свету има бесцарински споразум с Русијом. Уз то треба имати у виду да су на снази санкције између Русије и ЕУ на велики део робе. Никада није била боља прилика за извоз на руско тржиште за наше привреднике – објаснио је Поповић.

Вучић о отказивању самита у Паризу
БИО САМ У ПРАВУ!

Био сам у праву да неће бити састанка у Паризу због Албанаца. Приштина не жели ништа да учини, а организатори раније најављеног париског скупа не желе да им се понови берлински неуспех – прокоментарисао је Вучић потврду Берлина да самита о КиМ неће бити 1. јула.

Оставите Коментар