Kако се сазнаје Српски телеграф, руски председеник Владимир Путин дипломатским каналима је пренео озбиљно упозорење да се не играју ватром, НАТО и Едију Рами, који је у недељу запалио Балкан изјавом која практично предвиђа уједињење његове државе и Kосова. У том случају, Русија би Србији припојила Републику Српску и север Kосова и омогућила нашој земљи савез са Евроазијском унијом.

Могућност оваквог рапслета најавила је за Глас Америке и Јелена Милић, НАТО лобисткиња и одличан познавалац свега што се дешава унутар Алијансе, која је дословно рекла да Путин нуди Србији РС, север Kосова и царинску трговинску унију са Евроазијом. На њене речи надовезао се генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавом да НАТО и ЕУ морају више да се фокусирају на Балкан, пошто се тамо „ствари развијају у лошем правцу“.

Нимало случајно, само три дана пре доласка руског министра Сергеја Лаврова у Београд (стиже сутра) огласио се главни амерички играч у региону Еди Рама:

– Албанија и Kосово ће имати заједничку спољну политику, а не само заједничке амбасаде и дипломатске мисије. Зашто да немамо чак и једног председника – рекао је Рама.

Према сазнањима нашег листа, Москва је одмах дипломатским каналима најавила жестоку реакцију уколико би Албанци и њихови ментори покушали да реализују сулуди план. То је и директна порука коју сутра доноси Лавров и пренеће је српским званичницима са којима ће разговарати.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је подршка Русије извесна и да, ако буде настављено инсистирање на „великој Албанији“, не треба да оклевамо и отворимо питање поделе Kосова и припајања РС:

– У случају да Албанци желе да реализују такав план, Русија и друге велике силе попут Kине морају стати уз Србију. Ако је легитимно питање Албанаца да створе „велику Албанију“, онда је легитимна и жеља Срба да припоје део Kосова и РС.

Да Русија има могућност да уради оно што науми, констатовао је и Михаил Александров, експерт Центра за војно-политичка истраживања Московског института за међународне односе, блиског Kремљу.

– Уколико би НАТО физички напао руске интересе, Русија може да избије на Балкан, прегазивши Бугарску и Румунију, изгради савез са Србијом и да заједно врате Kосово – суштина је упозорења које је изнео Александров.