У недавном разговору између Емануела Макрона и Владимира Путина, Путин је рекао да велике градове не треба нападати да би се окончао рат.

Руски председник је казао да су то показали нуклеарни напади на Хирошиму и Нагасаки.

Реч је о једном од разговора које је председник Француске Емануел Макрон водио са Путином током рата, али није познато када је до тог разговора дошло, пише Индепендент.

Украјина и западни савезници спекулисали су о претњи руског нуклеарног удара, посебно тактичким нуклеарним оружјем дизајнираним да изазове пустош на бојном пољу.

Извештаји америчких медија кажу да Вашингтон има обавештајне податке који показују да су високи руски званичници недавно разговарали о томе када и како би Москва могла да употреби тактичко нуклеарно оружје у Украјини. Али многи на Западу сумњају да би руски председник ризиковао одговор света након употребе нуклеарног оружја.

Руски савезници су упозорили Русију на било какав такав напад. Kинески председник Си Ђинпинг осудио је у петак нуклеарне претње Kремља. Москва пориче да планира да употреби свој огромни нуклеарни арсенал упркос честим Путиновим наговештајима да ц́е употребити нуклеарно оружје.

„Маил он Сундеy“ је пренео да је извор из француске владе рекао да је Путин поменуо Хирошиму у разговору са Макроном и да је француски председник био „значајно узнемирен” после разговора.

„Звучало је као да Путин прети да би могао да детонира нуклеарно оружје у источној Украјини и да Kијев остане нетакнут. То је била тачка његовог позивања на Хирошиму и Нагасаки“, рекао је извор.

Извор тврди да су Макрон и Путин несумњиво разговарали о ризику употребе нуклеарног оружја.

„Путин жели да пренесе поруку да су све опције на столу, у складу са руском нуклеарном доктрином“, рекао је извор из француске владе.

Оставите Коментар