Председник Руске федерације Владимир путин обратио се јавности у Русији пре почетка специјалне операције у Украјини, у којој је навео разлоге за интервенцију.

Између осталог, поменуо је и НАТО агресију на СРЈ, која је изведена без одобрења УН.

У свом посебном обраћању грађанима Русије, Путин је о бомбардовању рекао:

  • Прво су без икаквог одобрења Савета безбедности УН спровели крваву војну операцију против Београда. Kористили су авијацију, ракете директно у центру Европе. Неколико недеља трајало је непрекидно бомбардовање мирних градова, виталне инфраструктуре. Морамо подсетити на те чињенице, иако поједине западне колеге не воле да се сећају тих догађаја, а кад ми говоримо о томе не позивају се на норме међународног права него на околности које тумаче како они налазе за сходно – рекао је председник Русије.

Затим је дошао ред на Ирак, Либију, Сирију, што је довело до хуманитарне катастрофе и ужасна разарања, рекао је Путин.

  • Нелегитимно коришћење војне силе против Либије, извртање свих одлука Савета безбедности Ун о либијском питању довело је до потпуног уништења државе, а уз то настало је огромно жариште међународног тероризма и до тога да је земља утонула у хуманитарну катастрофу – навео је Путин.
  • Сличну судбину спремали су и за Сирију. Борбена дејства западне коалиције на територији те земље без сагласности сиријске владе и дозволе Савета безбедности УН није ништа друго до агресија, интервенција – подсетио је.
  • Ипак, посебно место у том низу заузима свакако инвазија на Ирак, такође без икаквих правних основа. Kао изговор су искористили наводно поуздане информације којима располажу САД о томе да Ирак има оружје за масовно уништење. А затим се испоставило да у Ираку нема никаквог хемијског оружја. Невероватно, зачуђујуће, али чињеница остаје чињеница. Лагало се на највишем државном нивоу и с највише говорнице УН. Резултат су огромне жртве, разарања, невероватна ескалација тероризма – закључио је Путин.

1 KОМЕНТАР

  1. Много много више Руси брину и жале због злочиначке нато агресије и геноцида над Србима 1999г,од
    нашег председника издајника и његових педераша из владе– Србији за спас 3априла надамо се
    одлазећем председнику и његовим педерашима

Оставите Коментар