„Хари Труман“ се вратио у Средоземно море. Спрема се напад на Сирију. Истовремено, Кијев гомила војску на границама Донбаса, а последњих дана пребачене су и специјалне јединице на линију раздвајања

Информер, Илустрација
Информер, Илустрација

Америчка група бродова, носача авиона на челу са „Хари Труманом“, ушла је у источно подручје Средоземног мора како би још једном, наводно, учествовао у операцији против Исламске државе у Сирији и Ираку, наводи се у саопштењу на званичном сајту Ратне морнарице.

Како би се осигурала подршка ваздушних удара, ударна група носача авиона са „Харијем Труманом“ на челу вратиле су се ради борбе против Исламске државе. То шаље снажан сигнал нашим партнерима да смо привржени миру и безбедности у региону и свуда где постоји претња тероризма –  наводи се у саопштењу команданта групе, контраадмирала Јуџина Блејка.

Шеф комитета Државне думе за одбрану Владимир Љаманов је изјавио да се не може искључити да се САД спремају за нови напад на Сирију, повећавајући своје снаге у Средоземном мору.

– Као човек из војске могу да кажем: то се не може искључити – рекао је Љаманов.

Он је нагласио да у томе не види ништа добро. Притом Русија не треба да се опушта, имајући своју, макар и малу групу у Сирији.

– То им нико не може забранити. И Русија такође не може утицати на то. Међутим, јачање снага у том региону довешће само до негативног притиска. Све то противречи акцијама, како по питању Корејског полуострва, тако и по питању Ирака и Сирије. Остају питања због чега се све то ради. Са једне стране седе са Корејцима за преговараиким столом, а на другом месту показују мишиће – истакао је он.

У исто време, случајно или не, специјалне јединице Украјине примећене су у близу контакт линије са Донбасом.

Портпарол Народне милиције Луганске Народне Републике Андреј Марочко каже да је та јединица стигла у насеље Счастје које је под контролом Оружаних снага Украјине.

Народна милиција је саопштила да су војници добили специјално оружје. Марочко је прецизирао да у вези са тим ЛНР очекује провокације.

-Украјинске провокације могу да послуже као основа за дискредитујућу информациону кампању усмерену против ЛНР и Русије – истакао је он.

Тако су раније у насеље Счастје достављени артиљеријско оружје калибра 122 милиметара и муниција за малокалибарско оружје.

Он је прецизирао да је значајна количина оклопне технике размештена у шуми у селу Гречишино. Око њега дежурају војне патроле.

Извор: informer.rs