Турски председник Реџеп Тајип Ердоган открио је детаље телефонског разговора који је водио с председником Русије Владимиром Путином након ескалације сукоба у Сирији, где је у последњих неколико дана погинуло више од 30 турских војника.

Ердоган је јуче на састанку лидера владајуће партије изјавио да је и даље на снази споразум који је Турска 2018. потписала с Русијом о деескалацији насиља у Сирији.

Састанак у Москви

Подсећамо, жестоки сукоби између турских трупа и сиријске армије последњих дана у Идлибу отворили су могућност директног конфликта између Турске, чланице НАТО, и Русије, која од 2015. чврсто подржава режим Башара ел Асада.

Разговарао сам телефоном с Путином. Отворено сам га упитао каква посла он има у Сирији. Ако жели да задржи војну базу, у реду, али нека се склони с пута да се обрачунамо са сиријском армијом“, рекао је Ердоган.

Иако није званично потврђено, Ердоган и Путин би требало да се састану наредне недеље у Москви. Турски председник је рекао да званична Анкара сада сматра сиријске трупе легитимном метом.

Дамаск је у Идлибу изгубио 2.100 војника. Уништили смо неколико складишта хемикалија и оружја. Борба против сиријских снага је неопходна како би се спречила хуманитарна катастрофа. Очекујем да међународна заједница, а нарочито НАТО, подржи борбу Турске против Асадовог режима. Турска интервенција је уследила јер је сиријски народ тражио од нас помоћ. Турска не жели да се територијално прошири у Сирији и не треба јој сиријска нафта„, додао је Ердоган.

Смањити тензије

У међувремену, делегације Русије и Турске састале су се у Анкари и потврдиле да је циљ консултација да се смање тензије у Идлибу. У руској делегацији су специјални изасланик за Сирију председника Русије Александар Лаврентијев, заменик министра спољних послова Сергеј Вершинин и представници министарства одбране, док турску делегацију предводи заменик министра спољних послова Седат Онал.

Нема милости: Дрон уништио „Панцир С-1“

У одмазди због 34 убијена турска војника у Идлибу уништен је и један противваздушни систем „Панцир С-1“ снага сиријског режима. „Панцир С-1“, руске производње, који се користи за уништавање различитих ваздушних циљева уништен је дроном турске војске. Радар је био активан током напада беспилотне летелице, а снимак је завршио на друштвеним мрежама.

Пустио мигранте у ЕУ

Ердоган изјавио је јуче да су турске границе ка Европи отворене за мигранте.

– Више нећемо затворити капије избеглицама – рекао је турски лидер.

ЕУ мора да одржи обећање да ће помоћи Турској не само с избеглицама него и финансијски. Анкара тврди да ЕУ не поштује тај споразум, склопљен 2016. У Турској тренутно борави 3,6 милиона избеглица из Сирије, а у случају отварања граница ка ЕУ, очекује се да ће у Турску доћи још најмање четири милиона миграната из Африке на путу ка Унији. Грчка и Бугарска су послале војску да ојачају своје границе с Турском.

Leave a Reply