ДРЖАВНО-војни врх Пољске ради на разним плановима поделе Украјине, изјавио је директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.

– Према информацијама којима располажемо, руководство Пољске је почело да разрађује сценарије за фактичко распарчавање Украјине. Варшава, поред осталог, планира да распореди свој „мировни контингент“ на западу Украјине. Осим тога, могуће је да Пољаци пођу на стварање прокси-државе под контролом Пољске на територији Источни Креси, која би била „под заштитом“ пољских оружаних снага, открио је Наришкин.

Нагласио је да се у Варшави истовремено разматра и пројекат формирања „тампон зоне“ од централних области Украјине како би се избегао непожељан директни додир са Русијом.

Према речима Наришкина, у Варшави су, анализирајући ситуацију, дошли до – за себе -болног закључка да је немогуће спречити победу руских, доњецких и луганских трупа на бојном пољу.

„Пољске власти су убеђене да ће САД и Велика Британија бити принуђене да подрже њихов план. Варшава верује да ће руске трупе продрети дубоко у украјинску територију и да Вашингтон и Лондон неће имати другог избора осим да покажу безусловну солидарност са Пољском као савезником спремним да одлучно брани интересе Запада у Украјини“, додао је шеф руске Спољне обавештајне службе.

Из тих разлога, навео је, изгледи за политички опстанак режима украјинског председника Владимира Зеленског у Варшави се оцењују као „разочаравајући“.

Оставите Коментар