Хор Сретењског манастира, јединствени вокални састав који током свечаних церемонија у Кремљу наступа пред високим страним делегацијама и уваженим гостима председника Руске федерације, Владимира Путина, овог пролећа по први пут посетиће Београд.

Московски хор, састављен од монаха и дипломаца Московског теолошког факултета и Академије, али и пробраних певача Московске академије за хорску уметност, Московског конзерваторијума и Музичке академије наступио је до данас пред бројним државним званичницима, а уједно је и главни хор који прати службе руског патријарха и његове пасторалне посете епархији Руске православне цркве у Русији и иностранству.

Ипак, с изузетком оваквих, посебних прилика са поводом, хор Сретењског манастира готово да је немогуће чути ван зидина манастира, те зато важи за најбоље чувану тајну Москве. Прву и једину светску турнеју одржали су 2007. године, поводом обједињења Руске православне цркве, кад су наступили само у највећим културним центрима света као што су Њујорк, Сиднеј, Париз, Лондон, Берлин, Мадрид, Токио, Пекинг…

Концерт у Београду зато представља јединствену прилику да публика у Србији доживи уметност овог непоновљивог састава, у свету – с пуним правом – названу „музичком литургијом“.

Репертоар хора, осим духовне музике, укључује и песме у славу Отаџбинског рата, али и познате руске романсе, које чине основу препознатљивости руске музике.

Концерт ће бити одржан 17. маја у „Сава центру“, са почетком у 19:30 часова.

Оставите Коментар