Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко посетио је са министром одбране Александром Вулином, изложбу „Одбрана 78“, коју су Министарство одбране и Војска Србије приредили у Музеју града Београда поводом обележавања 20. годишњице од НАТО агресије.

Вулин је руском амбасадору представио концепт интерактивне, мултимедијалне поставке, сачињене од осам тематски различитих целина, које сажето сведоче о дешавањима у Југославији непосредно пре, за време и после НАТО агресије.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, амбасадор Боцан-Харченко захвалио у своје и у име Русије, свима који су направили изложбу, која је, каже, неопходна за нас, садашњу генерацију и генерације које долазе.

Он је додао да га поставка враћа у време 1998. и 1999. године, када је као члан руске делегације неколико пута учестовао у покушајима да се пронађе компромис на тлу Југославије.

„Било је веома тешко. На крају, дошло је до овог зла, агресије од стране НАТО и ми ћемо направити све што је могуће да се тако нешто, таква агресија и зло не понове“, рекао је Боцан-Харченко.

Он је рекао и да би изложбу „Одбрана 78“ требало да посете сви чланови дипломатског кора и странци који долазе у Србију.

У књигу утисака руски амбасадор је написао:

„Велико хвала свима који су направили ову изложбу. Она је неопходна, пресудна за генерације садашње и које долазе. Јако тежак осећај. Тако нешто не сме се поновити никада! Нека живи јуначки српски народ и Србија!“.

 

Изложба „Одбрана 78“ аутора Душана Јововића јединствен је путоказ за тумачење НАТО агресије над Југославијом, а реализована је уз подршку Војног музеја и Музеја ваздухопловства, а допринос су дале и јединице Војске Србије.

Данашењем обиласку изложбе присуствовали су војни и ваздухопловни аташе Руске Федерације пуковник Владимир Корњејенков, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић и заступник начелника Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин.

Оставите Коментар