Иран и Саудијска Арабија се такмиче готово у свему, али Русија је успела да уједини обе земље и придобије њихову подршку. Овај потез руског лидера Владимира Путина оставља „модрицу на лицу“ Вашингтона, пише Форин Полиси.

Америчка политика је одиграла значајну улогу у уједињењу две земље око Русије, додаје амерички лист. Вашингтон је деценијама вршио притисак и наметао своју вољу на обе земље, јер су за САД – светског хегемона – биле само регионални играчи. Стога су, када су имали прилику, пристали да се уједине са Руском Федерацијом. Тако је Владимир Путин успео да зада ударац Вашингтону.

– Иран и Саудијска Арабија су одлучили да директно или индиректно подрже Русију у њеним војним акцијама у Украјини – наводи се у тексту.

У чланку се такође наглашава да би требало да неуспех америчке политике према регионалним силама примора Вашингтон да промени своју спољнополитичку стратегију. Време је да државе схвате да су дани униполарног света прошлост.

Западу су потребне нове, иновативније и ефикасније политике за ангажовање са регионалним силама у мултиполарном светском поретку који је убрзан сукобом са Русијом.

Оставите Коментар