Председник Русије Владимир Путин предложио је да се направи цивилна верзија суперсоничног авиона на основу Ту-160.

Фото: kremlin.ru

Путин је ту идеју изнео након што је присуствовао демонстрацији лета новог суперсоничног стратешког авиона Ту-160 „Петар Дејнекин“.

„Треба направити цивилну верзију“, рекао је руски лидер.

„Зашто је престала производња Ту-144 — авионска карта би требало да одговара просечној плати у земљи. А сада је ситуација другачија. Сада су се појавиле велике компаније које би могле да искористе тај авион“, додао је он.

Председник је истакао да се брже лети до Њујорка него од Калињинграда до Владивостока.

Директор Уједињене авио-корпорације Јуриј Сљусар одговорио је Путину да корпорација већ има пројекат сличног суперсоничног цивилног авиона.

Унапређени авион Ту-160 „Петар Дејнекин“ ће играти велику улогу у јачању руске нуклеарне тријаде у ваздуху, изјавио је руски председник.

„Честитам вам свима. Ово је озбиљан корак у развоју високотехнолошке области и јачању одбрамбене способности земље, јер је то један од елемената наше нуклеарне тријаде у ваздуху. Ово је веома значајна ствар“, истакао је Путин на састанку са радницима фабрике авиона.

Ту-106М је највећи авион са променљивом геометријом крила и једна од најмоћнијих борбених летелица на свету. Године 2015. објављена је одлука о наставку производње стратешког авиона у фабрици авиона у Казању.

Извор: glasmoskve.rs