Русија је спремна да врло брзо пласира снимке са терена који могу потпуно да оголе рад страних агентура у Србији.

Случај обевештајца Георгија Клебана, који је ухваћен како даје новац српском потпуковнику З. К., разбеснео је председника Русије Владимира Путин. Стога је Москва решена да узврати ударац и обзнани прљаве послове западних шпијуна који покушавају да уздрмају не само Србију већ још неке балканске државе.

Извори Српског телеграфа из дипломатских кругова истичу да руском лидеру посебно смета покушај нарушавања односа Москве и Београда.

  • Шеф Кремља Србе сматра братским народом и изузетно цени истрајност Београда да сачува пријатељство са Русијом. Путин је свестан да је Србија под жестоким притисцима Запада како би Београд приморали да уведе санкције… Упркос свему, Београд је остао доследан пријатељ Москве, а Путин то изузетно цени. Стога не чуди што је спреман да обелодани снимке и покаже ко се заправо служи закулисним радњама, чиме се све служе западни шпијуни како би прекинули везе два братска православна народа – наводе упућени саговорници Српског телеграфа.

ДОДАТНИ ПРИТИСАК

Према овим наводима, шеф Кремља жели да на ове спекулације стави тачку пре 4. децембра, када ће се у Сочију срести са Александром Вучићем, председником Србије.

  • Руска служба је једна од најинформисанијих, имају прецизне информације, знају конкретно шта су радили, с ким су се виђали, шта су давали и, што је најважније, шта су тражили. Овај снимак је ништа с обзиром на то шта ће се све сазнати кад Руси објаве снимке који они имају – истичу наши извори.

Тврде и да је пуштање снимка имало за циљ да додатно изврши притисак на Србију и „отргне је од штетног руског утицаја“.

Бес руског председника због дирања у вишевековно братство са Србима осетио се готово одмах по објављивању снимка са Клебановим, када је портпарол Кремља Дмитриј Песков констатовао да су односи две државе толико посебни да никакви скандали не могу да утичу на њих.

  • Сигуран сам да су односи Русије и Србије толико посебни, партнерски, братски и савезнички да на то ништа не може да утиче, па ни овај снимак – пренео је Песков Путинове речи.

РАЗОТКРИВАЊЕ УЛОГА

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже за Српски телеграф да је очекивано да Руси пусте сличне снимке, где ће се, како истиче, видети да појединци у овој земљи раде за западне факторе, а против руских националних интереса.

  • Све државе, па и оне у пријатељским односима, имају своје доушнике и то је нешто нормално. Видели смо шпијунске афере између Американаца и Израелаца, а нема већих савезника од њих. Много је важније питање да ли тај ради против ваших националних интереса или у њихов прилог. Имамо Русе који нам помажу у одбрани Косова и РС, а с друге стране западне факторе који руше наше интересе. Када то Русија ради, онда, пре свега, штити себе од западних фактора, али тиме штити и нас – наводи Анђелковић.

Некадашњи шеф београдске полиције Марко Ницовић уверен је да ће Русија под Путином разоткрити све околности под којим је дошло до овог, како сматра, монтираног снимка.

  • Неки са запада су планирали да покваре односе две земље. Наводна шпијунска афера одлична је увертира за сусрет Вучића и Путина, с намером да се тежиште са важних тема пребацити на овакве споредне. Верујем да двојица шефова то неће дозволити с обзиром на одличне везе које имамо са Русијом, а која нам је, између осталог, помагала и достављајући снимке са места убиства Оливера Ивановића – закључује Ницовић.

ХРОНОЛОГИЈА СПОРНОГ СНИМКА

  • Видео приказује сусрет у Земуну у децембру 2018.
  • Двојица мушкараца састају се на паркингу, одакле одлазе до аутомобила једног од њих
  • Припадник службе ГРУ Георгиј Клебан даје пластичну кесу српском агенту потпуковнику З. К., чије је лице замућено, а овај је оставља у паркираном аутомобилу
  • Двојица мушкараца затим одлазе у оближњи кафић, где пију пиво
  • Српски агент након тога одлази до свог аутомобила, отвара кесу у којој је коверта са новцем и броји га

Горан Митровић

Оставите Коментар