Епоха једнополарног светског поретка одлази у прошлост, геополитичке промене историјског обима одвијају се у другом правцу, поручио је председник Русије Владимир Путин.

Обећања Запада да ће осигурати безбедност у Европи су лицемерје а у стварности је све управо обрнуто. Русија ће штитити своје националне интересе, истакао је он.

– Ситуација у свету се динамично мења, све више држава и народа бира пут сувереног развоја – рекао је Путин у обраћању учесницима 10. Московске конференције међународне безбедности.

Русија ће штитити своје националне интересе, бранити савезнике и радити на изградњи демократског света.

Kако би очувале хегемонију, западне државе спроводе политику обуздавања, подривајући све алтернативне путеве развоја других земаља.

– Запад покушава да натера независне државе да се потчине његовој вољи, да живе по туђим правилима а све како би очували доминацију и наставили да паразитирају – оценио је Путин.

Он је истакао да колективни Запад циљано разбија систем европске безбедности а да се НАТО креће на исток.

Према његовим речима, Западу су потребни конфликти како би одржао хегемонију и због тога су за Украјину припремили улогу „топовског меса“.

Kако је рекао, Русија је започела специјалну операцију у Украјину потпуно у сагласности са Повељом Уједињених нација.

Ситуација у Украјини указује да Сједињене Државе покушавају да одуговлаче тај сукоб, додао је он.

Русија и Kина граде суверену политику развоја

Руски лидер је истакао да Русија и Kина бране свој тачку гледишта, граде суверену политику развоја, не потчињавајући се диктату наднационалних елита.

Путин сматра да посета председнице Представничког дома Kонгреса САД Ненси Пелоси Тајвану није једноставно посета неког неодговорног политичара, већ дрска демонстрација непоштовања суверенитета других држава и пажљиво испланирана провокација.

Према његовим речима, циљ провокације је изазивање дестабилизације и хаоса у региону и свету.

Оставите Коментар