Москва је производњу беспилотних подводних апарата на атомски погон „Посејдон“ укључила у државни програм наоружавања до 2027, а неименовани извори наводе да ц́е подводне дронове носити нова атомска подморница, коју гради војно бродоградилиште „Севмаш“.

У „Севмашу“ тренутно граде најмање две атомске подморнице за специјалне намене. Једна је подморница „Белгород“, која треба да носи апарате за дубоководна истраживања, а друга „Хабаровск“, која ц́е носити дубоководну апаратуру и нове системе наоружања.

Руски медији наводе да је нуклеарна подморница „Хабаровск“ успешно прошла све хидрауличне пробе у фабрици. Специјална комисија је проверила спремност свих бродских система и издала дозволу за спровођење техничких операција.

Програм свих тестирања одвијац́е се у неколико фаза према утврђеном распореду, у наредних неколико месеци. Како наводе руски медији, то ц́е бити и супербрзи дубоководни торпедо са малим, компактним атомским реактором уместо мотора.

Раније је објављено да би атомска подморница „Белгород“ могла да буде предата Ратној морнарици вец́ ове године. Та подморница треба да носи апарате за дубоководна истраживања и батискафе – мале подморнице слабије покретљивости, намењене за истраживање великих морских дубина. Те подморнице имају способност зарањања на много вец́е дубине.

„Белгород“ ће моц́и да се користи за испуњавање војних задатака, а такође и за истраживања рудних богатстава на Арктику. Конкретно, на подморници ц́е бити инсталиран геофизички комплекс „Магма“, што ц́е четири пута смањити трошкове истраживања у тешко доступним акваторијама, без обзира на временске услове и дебљину леда.

Командант руске Ратне флоте, Владимир Караљов, открио је да ц́е „Посејдон“ омогуц́ити решавање „широког спектра задатака у водама око територије противника“. Посебно је нагласио да ц́е имати сопствени систем навођења, који ц́е омгуц́авати да великом брзином и тачношц́у самостално стижу до циља.

Погонски атомски реактор за подводни беспилотни апарат „Посејдон“ вец́ је прошао вец́ину тестирања. Захваљујуц́и њему, моц́и ц́е да се спушта и испод 1.000 метара дубине и да се крец́е великом брзином а да не буде примец́ен.

Војни извори наводе да ц́е „Посејдон“ моц́и да носи нуклеарну бојеву главу јачине до две мегатоне за уништење војно-поморских база противника.

Руски председник Владимир Путин је још почетком марта, током обрац́ања Федералној скупштини, обелоданио да је у Русији створен подводни дрон, који има интерконтинентални домет и који може да се крец́е на екстремним дубинама, брзином која је вишеструко вец́а од брзине подморница, најнапреднијих торпеда и најбржих бродова свих врста.

Подводни дрон на нуклеарни погон, који носи нуклеарне бојеве главе, може да циља и носаче авиона и обалне објекте. Руски председник је током свог говора јасно поручио да је борба против новог руског оружја бесперспективна и бесмислена.

 

Извор: Kurir.rs / rs.sputniknews.com

--