НАТО је предао ратној морнарици Грчке и њеној обалској стржи списак са 50 „сумњивих бродова“ који се баве шпијунирањем у Егејском мору. Реч је о опловилима који су у служби, а кога другог, Владимир Путина и Русије, али и Турске.

Ово је објавио грчки лист Реал у тексту под насловом „шпијунске игре у Егејском мору“ и навео да је НАТО прецизирао да међу сумњивим има и рибарских и туристичких бродова. И на савремени погон и једрењака.

Исти лист преноси да цела та флота плови „ради прикупљања података“, али не само о грчким војним објектима и активностима, већ првенствено држи под присмотром „кретање Американаца које је у последње време појачано у грчким територијалним водама“.

Реал са своје стране примећује да су се Сједињене Државе у водама око Грчке не само активирале него их и претвориле  у свој полигон:

– Грчко-амерички односи у војној сфери налазе се на свом врхунцу. И у преносном и у буквалном смислу. Пре неколико дана је продужен споразум две земље о дислоцирању (америчких) беспилотних летелица МQ-9. Американци модернизују своју „флотуж дронова у бази код Ларисе и држе одатле на оку све – укључујући и Егејско море“.

Реал у тексту наглашава да „амерички аналитички центри“ већ отворено доводе у питање „поузданост Турске као савезника и члана НАТО“.

Турска иоспорава припадност Грчкој целог низа егејских острва, а и сам Лозански споразум којим су утврђене поморске границе данашње Грчке.

Извор: informer.rs

Оставите Коментар