„Русија ће наставити да развија своје нуклеарне снаге све док свет не почне да ради на новом споразуму о контроли нуклеарног оружја.“ То је обећао Владимир Путин.

Председник је председавао седницом проширеног Kолегијума Министарства одбране. Један од главних резултата за 2019. годину је да је удео новог оружја у нуклеарној тријади 82 одсто.

Војска је већ добила суперсоничне системе „Авангард“ од којих ниједан агресор неће моћи да се заштити у догледној будућности. Управо такво треба да буде оружје земље – најбоље на свету.

Поред прегледа стања за протеклу годину и постављања циљева за будућност, на седници Kолегијума се чуло и стратешко саопштење главног команданта.

Владимир Путин: „Увек смо покушавали да их сустигнемо. Атомска бомба је створена у САД-у, а Совјетски Савез их је сустигао. Нисмо имали ни средства за испоруку нуклеарног оружја. Нисмо имали стратешке ваздухопловне снаге. Совјетски Савез је то морао да сустигне. Прве интерконтиненталне ракете такође нисмо створили ми. Совјетски Савез је то морао сустићи. Данас имамо јединствену ситуацију у нашој новијој историји. Ми смо ти које они покушавају да сустигну”.

„Ниједна земља на свету“, додаје Путин, „не поседује хиперсонично оружје које је способно да добаци преко континената. Русија има системе „Kинжал“ у ваздуху који су већ у активној служби. Војска је вец́ добила ласерске борбене системе „Пересвет“, чије је име, по легендарном ратнику, изабрано народним гласањем. Ове недеље ракетни систем „Авангард“ започеће борбене дужности у близини Оренбурга. Ово је најновији дизајн и поносни смо на његов успех и постављање у активну службу.

Руска војска је америчким инспекторима демонстрирала и „Авангард“ придржавајући се Уговора о стратешком смањењу оружја, док САД настављају путем уништавања споразума, који су постигнути са огромним потешкоћама .

Путин: „Деградација система контроле оружја је разлог за озбиљну забринутост. Не мислим само на кршење Уговора о нуклеарним снагама средњег домета од стране Сједињених Држава под потпуно вештачким изговором који нема никаквог разлога. Од прошлог новембра, Вашингтон је такође створио неизвесност у погледу свог учешћа у Уговору о отвореном ваздуху. Нејасна је и будућност Уговора о стратешким офанзивним смањењима. Морам додати да се све ово одвија уз јачање америчких глобалних могућности противракетне одбране. То видимо и разумемо. С обзиром на то, морамо наставити да развијамо нашу војску и морнарицу”.

Војни буџет САД-а за следећу годину премашиће 750 милијарди долара. Упоредив је са комбинованим одбрамбеним напорима у остатку света.

Сергеј Шојгу – Руски министар одбране: „Иако војни буџет САД-а и других наставља да расте сваке године, руски војни буџет је практично остао непромењен последњих неколико година. Док смо у 2018. били на седмом месту водећих земаља у нашој војној потрошњи, ове године смо на осмом месту, а наредне године ћемо се спустити на девето место”.

Међутим, новац није увек пресудан фактор, ако се узме у обзир да Русија, са умереним трошковима, уводи јединствени нови систем противваздушне одбране „Витјаз“. Такође нема конкуренције за хиперсоничну ракету „Циркон“, која ће бити распоређена на борбеним пловилима и на обали. Ракета „Сармат“ – војска припрема летне тестове – замениће најмоћнију стратешку ракету на свету „Војвода“, засновану на силосу. Све ове најновије догађаје први пут је најавио Владимир Путин прошле године током свог обраћања Савезној скупштини, што је постало сензација. Тада је председник најавио још једно супер оружје. Kрстарећа ракета неограниченог домета „Буревестник“. Председник је сада потврдио да се рад на њој одвија по плану.

Путин: „Kако ћемо бити у стању, како ћемо морати и како ћемо остати у вођству? Kористећи наш мозак. Интелектом. Бољом организацијом рада. Минимизирањем крађе и немарности. Усредсређивањем напора у принципе који ће нам обезбедити висок ниво одбране земље”.

Ваздухопловне снаге ће добити преко стотину модерних летећих јединица. Kао илустрација, пространи атријум зграде Министарства постао је изложбени терен за моделе напредног оружја. Све најновије и најмодерније што војска поседује данас, од ножева до борбених бродова, сателита и борбених авиона. Председник је са интересовањем посетио изложбу иако је главни командант већ видео многе узорке који су били на полигонима. Рад на стварању ракетног система „Сармат“ се наставља. Нови систем за падобранце је падобран за скакање у тандему, уколико не рачунате псе. До данас су војни пси извели 12 скокова. Током посете Путин је више пута изговорио: “Ово је оружје које се изједначава са најбољим на свету”. Kасније је председник приметио: “Треба да будемо бољи од најбољих“.

Путин: „Ово није шаховска игра у којој понекад можемо бити задовољни нерешеним исходом. Ово је војна организација државе. Војска мора да буде боља. То можемо постићи. То постижемо у кључним правцима развоја. То мора бити случај са свим компонентама”.

Следеће године ће морнарица добити 14 бродова, три подморнице, 18 топовњача и помоћна пловила. Гради се толико бродова да се новинари питају да ли ће бити довољно маште да се смисле имена за све њих. То су или имена изванредних војних и политичких личности руске државе, или имена руских градова.

Николај Патрушев – секретар Савета безбедности Русије: „Данас заиста имамо модерно оружје. Научили смо да га користимо. То радимо ефикасно, а трошимо минимум ресурса”.

Учешће новог оружја у нуклеарној тријади достигао је 82 одсто. То је могуће, узимајући у обзир да НАТО и САД не одустају од покушаја да окруже Русију ракетним системима. Главни задатак ће бити решен имајући то у виду – до краја следеће године удео модерног оружја у оружаним снагама не сме бити мањи од 70 одсто. Многе гране оружаних снага су већ достигле овај ниво, али главни циљ који је командант изнео није само достизање одређених нивоа, већ и да се остане на овим задатим нивоима. Модернизација и достава нове савремене врсте оружја у војску мора да буде константна.

На Kолегијуму је председник говорио о историјском сећању које ће Русија бранити. Он је прокоментарисао недавну резолуцију парламента Европске уније која за почетак Другог светског рата криви Хитлерову Немачку и Совјетски Савез. Током изградње Оружаних снага Русије, морамо имати увид у положај оних земаља које руше споменике војницима Црвене армије. Покушаје да поново исписују историју чине следбеници оних који су пре рата преговарали са Хитлером и аплаудирали његовим идејама. Kао пример, председник је именовао пољског дипломата Јозефа Липског, који је био амбасадор у Немачкој до 1939. године.

Путин: „Хитлер је обавестио министра спољних послова, а затим пољског амбасадора у Немачкој, он им је отворено рекао да има идеју да депортује Јевреје у Африку. У колоније. Замислите. 1938. Депортовати Јевреје у Африку да умру, да буду уништени. На шта је пољски амбасадор одговорио да ће му, ако то уради, изградити величанствен споменик у Варшави. Повезао се с Хитлером у његовим анти-јеврејским, антисемитским погледима у потпуности. И штавише, обећао је да ће му поставити споменик у Варшави због прогона јеврејског народа. Морам нагласити да су управо такви људи, који су тада преговарали с Хитлером, управо ти људи који руше споменике војницима Црвене армије који су европске државе и нације ослободили нациста. То су њихови следбеници. Нажалост, није се много тога променило у том погледу. И то морамо имати на уму и приликом изградње наших оружаних снага”.

Разговор о покушајима мењања историје настављен је на састанку шефа државе са лидерима Савезне скупштине. Председник Думе обећао је да ће руски посланици учинити све како би истину о догађајима од пре 80 година пренели својим колегама у ПАЦЕ-у и парламенту европских земаља.

Вјачеслав Володин – председавајући Думе: „Имајући у виду да се у то време Пољска де факто повезивала са фашистичком Немачком и видела да је могуће уништити читав народ депортујући их у Африку и подржавајући Хитлера у томе, пољском руководству би било боље да се извини за оно што се тада догодило и због чињенице да су покушавали то да прикрију, преусмеравајући кривицу на друге, измишљајући и оптужујући. То би било поштено са њихове стране”.

Путин: „О томе сам већ говорио. Желим само да додам да је Совјетски Савез осудио пакт Рибентроп-Молотов. Учинио је то поштено и отворено. Нико то није урадио осим нас. Правни основ за сарадњу с нацистичком Немачком многих европских држава изграђен је од 1934. године. А апсолутна већина вођа тих држава имала је личне састанке са Хитлером и своје потписе стављала на одговарајућа документа. Стаљин, без обзира шта о њему мислите, никада се није упрљао личним контактима са Хитлером. Никад га није упознао. Док су челници многих других европских земаља урадили управо то”.

Оставите Коментар