Истраживање Конгреса САД показало је да су Сједињене Државе незаштићене од “нетипичног нуклеарног оружја Русије, Кине, Северне Кореје и Ирана. У другој половини 2018. Пентагон је осумњичио Русију да “тестира ерлектромагнетно оружје”

То оружје је – како су утврдили аналитичари америчког парламента – намењено “револуционарно новом начину ратовања”, а наводно “онеспособљава противничку електронику са огромних растојања”.

Тхе Wасхингтон Фрее Беацон тврди да се у истом истраживању Конгреса САД наводи да се у побројаним земљама ради на “моћним нуклеарним бомбама које ће електромагнетним импулсима са великих удаљености избацивати из функције сву електронику”.

Преноси да се у истраживању у овом контексту барата појмовима “рат шесте генерације”, “бесконтактно ратовање”, “електронски рат” и “сајбер ратовање”.

Још се износи претпоставка да би те бомбе експлодирале на великим висинама и да зато не би представљале “непосредну опасност по људе”, али да би уништавале електронику и изазивале дуготрајне проблеме са снабдевање електроенергијом. А то би изводило из строја цивилну инфраструктуру и водило ка – капитулацији.

Дејство таквих бомби могло би – тврди се – да се дозира варирањем висине на којој би биле активиране: што би то било ближе површини Земље – то би удар био моћнији, али на мањој територији.

Тхе Wасхингтон Фрее Беацон преноси: “Сасвим је реално таквим оружјем нанети удар по целој територији Северне Америке. Експлоазија на висини од 30 километара ослободила би (за нас) потенцијално катастрофалне електромагнетне импулсе. Таквим бомбама није потребно да погоде било какав одређени циљ”.

У извештају се посебно указује да такве бомбе, у будућим ратним дејствима, може бити прво употребљено, а да га до циља и потребне висине могу носити и – метеоролошки балони.

Тхе Wасхингтон Фрее објављује и ову процену-опомену бившег сарадника ЦИА Питера Праја који је један од аутора конгресног извештаја:

Сједињене Државе су рањиве за ову посебну врсту ратовања јер смо навикли да се ослањамо на аутоматизоване информационе системе и технологије. Наше друштво је најтехнолошкије и зато најрањивије.

У другој половини 2018. Пентагон је осумњичио Русију да “тестира ерлектромагнетно оружје”.