Високи функционери опозиционе црногорске Демократске партије социјалиста (ДПС) Душко Марковић и Бранимир Гвозденовић информисали су представнике амбасаде САД да је нова парламентарна вец́ина, како су навели, нарушила основна демократска права усвајањем измена и допуна спорног Закона о слободи вероисповести.

Бивши премијер Марковић и Гвозденовић су о томе разговарали са представницима амбасаде САД у Црној Гори Kрисом Kарбером, замеником шефа мисије, и Луисом Гитером, шефом политичког одељења, саопштио је ДПС, преносе медији.

Марковић је саговорницима пренео да је начин на који су одлуке донете у парламенту „парекселанс политичко и правно насиље и урушавање демократских институција“ које су се, како је рекао, у претходним деценијама владавине ДПС-а мукотрпно градиле, између осталог, захваљујући међународним партнерима.

У саопштењу ДПС-а се наводи да је Марковић упозорио да непоштовање основних постулата владавине права може имати „далекосежне последице у погледу државних интереса, односно на укупан политички, економски и безбедносни амбијент у Црној Гори“.

Kако преносе црногорски медији, Kарбер је рекао да амбасада САД остаје привржена вредностима и постулатима демократије, што, како је навео, подразумева да у укупном друштвено-политичком животу сви актери морају деловати поштујући правне и законодавне оквире.

Оставите Коментар