Срби прогнани из Ђаковице затражили су данас од Тужилаштва хашког трибунала да детаљно испита улогу докторке Раде Трајковић у прикривању доказа који се тичу трговине људским органима у случају познатом као „Жута кућа”, преноси Космет Инфо.

Званичну иницијативу Трибуналу у вези са тим поднео је Привремени орган Општине Ђаковица. Срби прогнани из Ђаковице затражили су данас од Тужилаштва хашког трибунала да детаљно испита улогу докторке Раде Трајковић у прикривању доказа који се тичу трговине људским органима у случају познатом као „Жута кућа”.

Званичну иницијативу Трибуналу у вези са тим поднео је Привремени орган Општине Ђаковица.

„Како пред Тужилаштвом МКСЈ истрага у вези са случајем познатим као Жута кућа у Албанији ни након више од 21 године нема епилога, овим путем Вас у име несталих, кинднапованих и убијених грађана Ђаковице који су живот у већини случајева, по свим индицијама скончали управо у злогласној касапници у граду Бурел на северу Албаније, подсећамо на обавезу да у циљу истинског задовољења правде овај случај не заборављате и исти истражите до краја, непристрасно и професионално, што до сада, по општем суду јавности и релевантних институција и стручњака нисте чинили” – стоји поред осталог, у тексту иницијативе која је достављена Хагу.

У истом тексту надлежни из администрације Општина Ђаковица која делује у систему државе Србије наводе и следеће:„Желимо да поставимо питање да ли Ваше Тужилаштво има сазнања да ли у уништавању доказа о случају „Жута кућа” има и српска политичарка и лекар Рада Трајковић. Ово тим пре јер нам се обраћају породице жртава за које се сумња да су завршиле у Жутој кући, које тврде да поседују информације да је Жута кућа главни основ пријатељства и сарадње коју су остваривали злогласни шеф УНМИК-а Бернар Кушнер и поменута Трајковић”.

Привремени орган Општине Ђаковица у Иницијативи подсећа да је у у својој књизи бивша тужитељка Хашког трибунала Карла Дел Понте објаснила шта се дешавало на КиМ и да су почињени злочини од стране високих руководилаца ОВК.

„Ваша институција нема право да остане незаинтересована да се доведе до краја истрага, без обзира на формални актуелни статус предмета, и да се процесуирају они који су починили злочине.

Немате право да злочинце из редова албанске популације остављате изнад права и правде” – каже се у акту који је прослеђен Хагу.Такође се подсећа и да је Специјални известилац Савета Европе Дик Марти који је и аутор извештаја о трговини људским органима на Косову и Метохији, јавно саопштио да је Хашки трибунал уклонио доказе који су сакупљени на терену у вези с „Жутом кућом“.

Наводи се у Иницијативи и да је познати новинар Ентони Монтгомери потврдио да је био присутан када су истражитељи Вашег трибунала били у „Жутој кући“ и сакупљали доказе. Радили су то, како је казао, крајње дилетантски. Нису, на пример, анализирали трагове крви. Али, пронашли су лекове, шприцеве и много тога другог и све то је било запечаћено у Трибуналу.

”Најзад, у име задовољења правде, колико год трпите снажне политичке притиске којима де факто легализујете злочине ОВК, позивамо Вас у име несталих и киднапованих са подручја Ђаковице, да обновите случај Жута кућа, и да новом непристрасном истрагом, на основу чињеница које утврдите, подигнете оптужницу против одговорних” – закључује Привемени орган Општине Ђаковица.

Оставите Коментар