ДИЗЕЛ гориво, уље у мотору, расхладна течност остали су залеђени у оклопном возилу у БМП-3.

Тестира се да ли ће систем моћи да их загреје толико да могу да неометано функционишу.

Телевизијска екипа „Звезде“ направила је експеримент који је показао проходност борбених пешадијских возила БМП-3 по снегу. Било је потребно више од сат времена како би потпуно закопали машину у снег, у смет висине два метра. БМП-3 је остао испод снега неколико сати, али је без обзира на то мотор успешно покренут.

Провера свих система БМП се одвија у специјалној климатској комори у којој је често температура и минус 50 степени Целзијуса. Тестира се да ли ће систем успети да загреје возило како би могло несметано да ради. Како би се одмрзло дизел гориво, уље у мотору и расхладна течност потребно је више од пола сата. Међутим, БМП-3 се загрејао, напустио комору и изашао на минус десет степени Целзијуса.

Повећана проходност машине, пре свега у северним територијама и на Арктику се тестира у фабрици „Куранмашзавод“ која је једини произвођач БМП-3 у Русији. Једна од новина су експерименталне, проширене и лагане гусенице.

Поред обавезних провера, једна машина из БМП партије се и периодично испитује. То подразумева вожњу од 8.000 километара по земљи током јесени, по снегу на минус 30 степени Целзијуса и по песку на 40 степени Целзијуса. Током лета се врше испитивања у којима се пешадијско оклопно возило БМП тестира по води. Машина може квалитетно да се креће у свим временским условима и представља амфибијско возило. Топови и митраљези се на возилу могу користити неколико дана и није потребно да се подмазују или чисте.

БМП-3 је добио додатне оклопне решетке и екране. Ова возила су од прошле године постала део Оружаних снага Русије са комплетом за заштиту од кумулативних пројектила, а што није утицало на њихову брзину и проходност.

Оставите Коментар