Албанци на Косову и Метохији су имали за циљ одвајање територије од Србије. Сукоб који су они произвели није био религијски мотивисан, већ је то била етносепаратистичка операција.

Међутим како су им недостајала средства и политичка подршка они су се осим Америци окренули и Саудијској Арабији и Катару.

Последица тога је несразмерно велики број новоизграђених џамија на Косову. Тај број од 1999 прелази хиљаду. Проблем који је тада настао везује се управо за почетак радикализације младих Албанаца. Наиме, Косовско друштво није имало а нема ни сада довољно људи да опслужује толике верске објекте нити да врши службу у њима. Тада наступају опет Катар и Саудијска Арабија који на Косово шаљу радикалне имаме да обављају службе у новоизграђениим џамијама, у исто време дајући велики број стипендија за школовање у својим земљама које почивају на строгом исламу. Може се само претпоставити шта и како тамо уче млади Албанци који иду на школовање а нарочито они који се школују за верске службенике.

Тај рецепт је поновљен и у Босни и Херцеговини и управо зато имамо огроман одзив на обе ове територије за терористичке организације на блиском истоку.

Сетимо се претњи Ал Багдадја Хашиму Тачију. Њему није прећено јер се бори против тероризма већ зато што је и даље био одан Ал Каиди и није хтео да направи контакт са ИСИС.  И данас имамо хапшења на територији Косова али само оних Албанаца који су отишли у ИСИС или делују повезано са овом организацијом.

И та хапшења се спроводе искључиво када неко од осумњичених представља претњу по Америку, њене службенике на Косову и Метохији или припаднике КФОР-а па се томе дода да су хтели да нападну и Србе како би ето Косовске власти испале добре и да они воде рачуна да неко не нападне наше суграђане.

Америка апсолутно контролише све на КиМ и ту нема никакве дилеме. Једно је регрутација за ратишта на блиском истоку а сасвим друго правити базе терориста у Европи у 21 веку. За сада су све ове откривене ћелије усамљени случајеви без неке залеђине у обавештајној заједници западних земаља.

Србија има интензивну сарадњу са НАТО и зато не очекујем да Американци сада стварају терористичке групе на Косову да би напали Србе. Такви потези се могу очекивати од радикалних Албанаца унутар Косовског друштва.

Подсетимо, по још увек важећој Стратегији Националне Безбедности усвојене од стране највиших државних органа Србије, самопроглашена независност Косова је највећа безбедоносна претња. У складу са тим се и треба понашати.

Одвојити средства за стварање доушничке мреже на целој територији Косова и Метохије да нам се не би поновио догађај са Газивода. Да нам се не понови мартовски прогон.

Једноставно ми морамо имати такве информације данима раније.

Илија Животић

--