То тврди Милорад Kојић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске, а у то је уверен и Радованов рођени брат Лука. Сам Kараџић, пренео нам је Лука, такође је сигуран у свој скори долазак у Београд и напуштање Хашког трибунала, у којем је осуђен на 40 година робије.

Наиме, изрицање другостепене пресуде првом председнику РС Радовану Kараџићу заказано је за 20. март у 14 часова у Хагу, а он очекује да му буде изречена ослобађајућа пресуда.

Милорад Kојић изражава наду да ће се жалбено веће у овом предмету водити чињеницама и доказима.

– Kараџић је и сада у жалбеном поступку јасно и недвосмислено доказао да не постоји никаква одговорност политичког руководства у догађајима који му се стављају на терет. Уважавањем тих чињеница и доказа, први председник Српске би требало да се са свима нама који ћемо 20. бити у Хагу врати у Србију и Српску. Он је веома узбуђен уочи изрицања пресуде, чујемо се и по неколико пута на дан и много разговарамо о његовим будућим плановима – навео је Kојић за Ало.

Лука Kараџић, брат Радована Kараџића, истакао је јуче да цела породица са нестрпљењем чека 20. март и да су сви врло оптимистични.

– Уздамо се у Бога и надамо се Радовановом доласку. Са братом сам константно у телефонском контакту, он је највећи оптимиста, сигуран је у позитиван исход и на све нас преноси ту наду. Људски је веровати и надати се правди, правда је достижна, ма колико била спора. Уверени смо да ће ново веће са Антонетијем први пут сагледати све чињенице и доказе. Плаши нас само то што знамо како је Хашки суд до сада судио, имали су двоструке аршине. Ослободили су једног Насера Орића, који је био 15 километара удаљен од Сребренице, где су чињени ратни злочини и геноцид над Србима, где су убијани и старци, и деца, и жене, а он лично је предводио те монструозне акције. Орић је ослобођен по тој командној одговорности по којој је Радован оптужен, иако је више од 60 одсто рата у Босни провео свуда по свету на разним преговорима са разним факторима. То ме једино мало плаши – казао је Лука за „Ало!“, напомињући да му је криво што овог пута не може путовати у Хаг и бити уз брата у време изрицања пресуде јер има здравствене проблеме.

Војислав Шешељ, лидер СРС, каже да би веома волео да Kараџић буде ослобођен, али да би значајно било и кад би му се само укинула пресуда за геноцид.
– Много бих се обрадовао када би Радован Kараџић био ослобођен, прикључујем се ишчекивањима, али је за мене најважније да му укину осуду за геноцид. Увек постоји шанса да буде ослобођен, док је човек жив, шанса постоји, видећемо како ће се поставити судије, али кључна ми је жеља да падне геноцид – наводи Шешељ.

С друге стране, Светозар Вујачић, дугогодишњи адвокат Радована Kараџића, наводи да постоји много већа шанса да Радован за неколико дана буде осуђен на доживотну робију него да буде ослобођен оптужби.

– Никада се у Хашком суду ни у једном предмету против Србина нису гледали чињенице и докази. Такође, не постоји више првостепени суд којем би они вратили пресуду, они њу могу само преиначити или потврдити. Ја се плашим да ће пресуду преиначити нагоре, на доживотну робију! Тужилац се исто жалио, да се и он, осим одбране, није жалио, пресуда не би могла бити гора, овако је то нажалост могуће – каже адвокат.

Другостепена пресуда Kараџићу биће изречена након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену пресуду, којом је 2016. године Хашки трибунал осудио Kараџића на 40 година затвора.